Skip naar content
digital natives
digital natives

Fair Wear

Internationaal platform verbindt 131 merken in 30+ landen voor een betere kledingindustrie

Fair Wear mobiliseert internationale kledingmerken om de omstandigheden voor fabrieksarbeiders te verbeteren. Om dit te bereiken zorgt Fair Wear ervoor dat kledingmerken, NGO’s en overheden samenwerken en dat consumenten slimmere en eerlijkere keuzes maken. Online worden verschillende platformen en tools ingezet om de missie te volbrengen.

De uitdaging

Hoe kan Fair Wear al deze doelgroepen informeren op een manier die bij hen past, en tegelijk alle aangesloten kledingmerken zo goed mogelijk te helpen om hun steentje bij te dragen aan een eerlijke kledingindustrie? Hoe spreek je iedereen aan op een manier waarop je niet het risico loopt dat je helemaal niemand aanspreekt? Met die vragen in het achterhoofd bracht Digital Natives een duidelijke scheiding aan tussen doelgroepen en hun behoeften. Vervolgens bedachten en ontwikkelden we meerdere platforms en tools om hen daarin te voorzien.

Onze aanpak

Fair Wear schaakt op veel verschillende borden: landen, fabrieken, kledingmerken, consumenten, donateurs, etc. Binnen de strategiefase maakten Digital Natives en Fair Wear een duidelijker onderscheid tussen de verschillende doelgroepen. Door interviews af te nemen kregen we meer inzicht in hun behoeften. Wat wil iedere doelgroep, wat kunnen ze bijdragen, hoe groot is hun impact? Dit vertaalden we in een stakeholder map.

Met de stakeholder map bedachten Fair Wear en Digital Natives projecten en tools waarmee verschillende doelgroepen bediend konden worden. Een complaints-sectie waar klachten van fabrieksarbeiders inzichtelijk worden op de website. Of een member hub, een los digitaal platform waar kledingmerken die al Fair Wear-lid zijn samen kunnen werken via een forum, een ledenoverzicht en een kennisdatabase.

Samen met Buro RuSt ontwikkelde we een nieuwe merkidentiteit. De naam Fair Wear Foundation werd verkort naar het herkenbaardere Fair Wear, en het logo kreeg een drastische remake. Het nieuwe Fair Wear beweegt vooruit, naar een toekomst waarin alles beter is. De nieuwe identiteit is doordrenkt met deze voorwaartse beweging, van het logo tot het beeldgebruik.

Nu bestaande leden met de member hub hun eigen platform hadden gekregen, konden we op de publieke website meer focus leggen op informatievoorziening voor consumenten, potentiële leden en overheden – drie doelgroepen die veel overlappende behoeften bleken te hebben. Wat doet Fair Wear, op welke manier, en wat is de impact? We ontwierpen en ontwikkelden een website die sterk leunt op impact stories. Geen statische, lange teksten, maar beeldende verhalen die illustreren wat Fair Wear bereikt.

Regelmatig kijken Digital Natives en Fair Wear samen naar de data en analyseren we de resultaten. Zo bepalen we hoe we verder ontwikkelen en waar de grootste impact te behalen valt. Communicatiespecialist Ellen Keith: "Digital Natives is de perfecte partner om je digitale platform te ontwikkelen. We hebben samen een Member Hub ontwikkeld voor onze leden die aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en optimaal beveiligd is. We kijken uit naar een verdere samenwerking om onze platforms naar een hoger niveau te tillen."

Resultaten

'Het werk van Fair Wear is genuanceerd, complex en raakt een verschillende, superspecifieke doelgroepen' aldus Product Owner Cesca Boughton. De Member Hub geeft Fair Wear een centraal platform waarmee ze met al hun leden kunnen communiceren. Bovendien is hiermee een digitale gemeenschap tussen leden gegroeid, die levendige samenwerking en discussie mogelijk maakt.

De nieuwe website geeft Fair Wear de mogelijkheid om het volledige spectrum van de belangrijke dingen die ze doen te laten zien aan de juiste mensen. Hun impact is duidelijker dan ooit. Fair Wear en hun leden noemen de website gemakkelijk om te navigeren en visueel aantrekkelijk.

Vanaf het ontwerp tot aan de lancering is Digital Natives professioneel, meedenkend en altijd oplossingsgericht om aan onze vraag te voldoen, kortom de perfecte partner

Ellen Keith

Communication Specialist bij Fair Wear

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl