Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design
Menu

Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design

Deze week scrollde Digital Natives-developer Gijs Wilbrink door zijn favoriete filmkanaal op YouTube, en verbaasde zich over de inzichten die hij kreeg over ons eigen vakgebied.

Bekentenis: mijn vaakst gebruikte bron in het kanaal waarin we bij Digital Natives interessante artikelen delen is geen technologieblog, ook geen fancy digital designwebsite, maar een YouTubekanaal over films. Althans, een kanaal dat bijgehouden wordt door een zelfverklaarde filmnerd. The Nerdwriter. De nerdwriter heeft zichzelf gespecialiseerd in het relatief nieuwe genre van video essays, waarin hij met zijn prettige vertelstem en mooie visuals grossiert in het maken van grappige, duidelijke essays met een perfecte spanningsboog. En vooral: hij heeft heel erg fascinerende inzichten.

Zo weet de nerdwriter feilloos bloot te leggen waarom Batman v. Superman zo’n slechte film was (teveel epische momenten, te weinig meeslepende scènes), hoe Louis CK zijn grappen vertelt (met een súperzorgvuldige opbouw) en wat The Truman Show ons leert over politiek (teveel om op te noemen). Er is allemaal geen speld tussen te krijgen. Maar hoe goed de essayist ook is in het linken van zijn filmkennis aan allerhande actuele zaken in de wereld om ons heen, ik vind het vooral knap hoe hij daarnaast ook nog heel veel zinnige dingen vertelt over technologie en design.

Het lukt hem keer op keer om in een glasheldere stijl punten aan te stippen binnen dit onderwerp – ons vakgebied – die wij als insiders af en toe over het hoofd zien. Punten over de grote machten in de technologiesector, monopolisten, hoe zij elkaar beconcurreren en ook nodig hebben, en hoe de nabije digitale toekomst er uit gaat zien. Misschien is het de afstandelijke blik van de filmcriticus, misschien is het de voorkeur voor samenzweringstheorieën en die ongetwijfeld ingegeven is door een overdosis dystopische science films, maar na een essay van 5 minuten Nerdwriter leer je altijd meer over het digitale tijdperk dan je van te voren voor mogelijk houdt.

Twee voorbeelden, zonder verdere inleiding, want de essayist legt het zelf allemaal veel beter uit dan ik.

Waarom Apple en Samsung elkaar nodig hebben

Waarom Amazon Go binnenkort alle supermarkten en winkels infiltreert

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017

Minimalisme draagt bij aan gewenst gedrag

Hoe draagt minimalisme bij aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX Design? Maar ook aan de productiviteit in je dagelijkse werk? Lees hier het artikel wat projectmanager Marloes selecteerde.

09:34 - 5 december 2017

The web began dying in 2014, here’s how

Deze week selecteerde Front-end developer Riekus een artikel van open source hacker Andre Staltz. Aan de hand van analyzes van dataverkeer van de afgelopen 3 jaar stelt hij dat de onderliggende dynamiek op het web sterk aan het veranderen is. Lees hier meer.

16:15 - 20 november 2017

Omgaan met stress

Omgaan met stress? Niksen helpt niet! Maar wat dan wel? Lees hier het geselecteerde artikel van Bart over omgaan met stress.

15:33 - 16 november 2017

Wat zijn de nieuwe features in Google Tag Manager?

Deze week selecteerde Digital Marketeer Marije een artikel over Google Tag Manager. Welke nieuwe feature springt er wat haar betreft uit? Lees het hier

08:16 - 8 november 2017

Digital Natives voor de tweede keer een FD Gazellen

Digital Natives is voor de tweede keer geselecteerd als FD Gazellen. Het Amsterdamse internetbureau behoort hiermee tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2016 werd Digital Natives ook al benoemd tot FD Gazelle.

10:33 - 6 november 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden