Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design
Menu

Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design

Deze week scrollde Digital Natives-developer Gijs Wilbrink door zijn favoriete filmkanaal op YouTube, en verbaasde zich over de inzichten die hij kreeg over ons eigen vakgebied.

Bekentenis: mijn vaakst gebruikte bron in het kanaal waarin we bij Digital Natives interessante artikelen delen is geen technologieblog, ook geen fancy digital designwebsite, maar een YouTubekanaal over films. Althans, een kanaal dat bijgehouden wordt door een zelfverklaarde filmnerd. The Nerdwriter. De nerdwriter heeft zichzelf gespecialiseerd in het relatief nieuwe genre van video essays, waarin hij met zijn prettige vertelstem en mooie visuals grossiert in het maken van grappige, duidelijke essays met een perfecte spanningsboog. En vooral: hij heeft heel erg fascinerende inzichten.

Zo weet de nerdwriter feilloos bloot te leggen waarom Batman v. Superman zo’n slechte film was (teveel epische momenten, te weinig meeslepende scènes), hoe Louis CK zijn grappen vertelt (met een súperzorgvuldige opbouw) en wat The Truman Show ons leert over politiek (teveel om op te noemen). Er is allemaal geen speld tussen te krijgen. Maar hoe goed de essayist ook is in het linken van zijn filmkennis aan allerhande actuele zaken in de wereld om ons heen, ik vind het vooral knap hoe hij daarnaast ook nog heel veel zinnige dingen vertelt over technologie en design.

Het lukt hem keer op keer om in een glasheldere stijl punten aan te stippen binnen dit onderwerp – ons vakgebied – die wij als insiders af en toe over het hoofd zien. Punten over de grote machten in de technologiesector, monopolisten, hoe zij elkaar beconcurreren en ook nodig hebben, en hoe de nabije digitale toekomst er uit gaat zien. Misschien is het de afstandelijke blik van de filmcriticus, misschien is het de voorkeur voor samenzweringstheorieën en die ongetwijfeld ingegeven is door een overdosis dystopische science films, maar na een essay van 5 minuten Nerdwriter leer je altijd meer over het digitale tijdperk dan je van te voren voor mogelijk houdt.

Twee voorbeelden, zonder verdere inleiding, want de essayist legt het zelf allemaal veel beter uit dan ik.

Waarom Apple en Samsung elkaar nodig hebben

Waarom Amazon Go binnenkort alle supermarkten en winkels infiltreert

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Moeten developers aardig zijn? (spoiler: ja!)

shared by stephanie on 15/05/2018

Front-end Developer Riekus is deze week aan het woord. Moeten developers aardig zijn? (spoiler: ja!), lees hier het artikel.

shared by Stephanie Muller

11:56 - 15 mei 2018

Rapid UX Research at Google

shared by stephanie on 01/05/2018

UX designer Renske heeft een artikel geselecteerd op Medium. Hoe kun je in hele korte tijd een UX research uitvoeren? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

12:00 - 1 mei 2018

Why Our Brains Fall for False Expertise, and How to Stop It

shared by stephanie on 16/04/2018

Deze week heeft Digital Marketeer Marije een artikel geselecteerd op Strategy-business.com. Hoe trap je niet meer in de val van je eigen hersenen? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

10:59 - 16 april 2018

Facebook protect, de nieuwe feature van de iOS Facebook app

shared by stephanie on 13/03/2018

Deze week heeft Front-end Developer Wouter een artikel geselecteerd op Wired, over de nieuwe feature van de Facebook app op iOS: Facebook protect. Lees hier meer.

shared by Stephanie Muller

16:08 - 13 maart 2018

Predictions for the year ahead

shared by stephanie on 27/02/2018

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Deze week is Digital Strategist Bart aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Bart.

shared by Stephanie Muller

09:03 - 27 februari 2018

Growing a community starts with your product

shared by stephanie on 14/02/2018

Hoe krijg je gebruikers op je platform en hoe zorg je ervoor dat ze actief worden en een evangelist worden voor jouw merk? Lees hier het artikel wat Marije deze week selecteerde over het bouwen van een community.

shared by Stephanie Muller

07:27 - 14 februari 2018

De 4 grootste uitdagingen op het gebied van product roadmaps

shared by stephanie on 23/01/2018

Wat zijn de uitdagingen van een Product Manager? Sophie selecteerde er vier en heeft tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

13:46 - 23 januari 2018

Prins Claus Fonds kiest Digital Natives als digitale partner

shared by stephanie on 18/01/2018

Prins Claus Fonds heeft na een pitchtraject Digital Natives gekozen als digitale partner. In die rol gaat Digital Natives aan de slag met twee projecten. Lees hier meer.

shared by Stephanie Muller

13:28 - 18 januari 2018
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden