Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design
Menu

Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design

Deze week scrollde Digital Natives-developer Gijs Wilbrink door zijn favoriete filmkanaal op YouTube, en verbaasde zich over de inzichten die hij kreeg over ons eigen vakgebied.

Bekentenis: mijn vaakst gebruikte bron in het kanaal waarin we bij Digital Natives interessante artikelen delen is geen technologieblog, ook geen fancy digital designwebsite, maar een YouTubekanaal over films. Althans, een kanaal dat bijgehouden wordt door een zelfverklaarde filmnerd. The Nerdwriter. De nerdwriter heeft zichzelf gespecialiseerd in het relatief nieuwe genre van video essays, waarin hij met zijn prettige vertelstem en mooie visuals grossiert in het maken van grappige, duidelijke essays met een perfecte spanningsboog. En vooral: hij heeft heel erg fascinerende inzichten.

Zo weet de nerdwriter feilloos bloot te leggen waarom Batman v. Superman zo’n slechte film was (teveel epische momenten, te weinig meeslepende scènes), hoe Louis CK zijn grappen vertelt (met een súperzorgvuldige opbouw) en wat The Truman Show ons leert over politiek (teveel om op te noemen). Er is allemaal geen speld tussen te krijgen. Maar hoe goed de essayist ook is in het linken van zijn filmkennis aan allerhande actuele zaken in de wereld om ons heen, ik vind het vooral knap hoe hij daarnaast ook nog heel veel zinnige dingen vertelt over technologie en design.

Het lukt hem keer op keer om in een glasheldere stijl punten aan te stippen binnen dit onderwerp – ons vakgebied – die wij als insiders af en toe over het hoofd zien. Punten over de grote machten in de technologiesector, monopolisten, hoe zij elkaar beconcurreren en ook nodig hebben, en hoe de nabije digitale toekomst er uit gaat zien. Misschien is het de afstandelijke blik van de filmcriticus, misschien is het de voorkeur voor samenzweringstheorieën en die ongetwijfeld ingegeven is door een overdosis dystopische science films, maar na een essay van 5 minuten Nerdwriter leer je altijd meer over het digitale tijdperk dan je van te voren voor mogelijk houdt.

Twee voorbeelden, zonder verdere inleiding, want de essayist legt het zelf allemaal veel beter uit dan ik.

Waarom Apple en Samsung elkaar nodig hebben

Waarom Amazon Go binnenkort alle supermarkten en winkels infiltreert

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Omgaan met stress

Omgaan met stress? Niksen helpt niet! Maar wat dan wel? Lees hier het geselecteerde artikel van Bart over omgaan met stress.

15:33 - 16 november 2017

Wat zijn de nieuwe features in Google Tag Manager?

Deze week selecteerde Digital Marketeer Marije een artikel over Google Tag Manager. Welke nieuwe feature springt er wat haar betreft uit? Lees het hier

08:16 - 8 november 2017

Digital Natives voor de tweede keer een FD Gazellen

Digital Natives is voor de tweede keer geselecteerd als FD Gazellen. Het Amsterdamse internetbureau behoort hiermee tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2016 werd Digital Natives ook al benoemd tot FD Gazelle.

10:33 - 6 november 2017

Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design

Deze week scrollde Digital Natives-developer Gijs Wilbrink door zijn favoriete filmkanaal op YouTube, en verbaasde zich over de inzichten die hij kreeg over ons eigen vakgebied. Lees hier het artikel

09:32 - 6 november 2017

Vier nieuwe collega’s versterken het team van Digital Natives

Digital Natives blijft groeien. Afgelopen maanden kregen we versterking van maar liefst vier nieuwe collega’s. Benieuwd naar de nieuwe Natives? Maak hier kennis met Riekus, Aart, Dmitri & Greta.

10:20 - 25 oktober 2017

Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is digital marketeer Sophie aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Sophie waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt.

12:52 - 10 oktober 2017

The Future of Work Symposium van The School of Life

Volgende week vrijdag (29 september) organiseren onze vrienden van de The School of Life het business symposium: The Future of Work. Een bizar sterke line-up met o.a. Alain de Botton, Ricardo Semler en David Allen. Het symposium gaat over de toekomst van het werken: Gaan we steeds meer over op zelfsturende organisatie die uitgaan van vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie, zoals we dat bij Digital Natives doen? We nemen jou graag mee volgende week. Wij mogen onze relaties een korting aanbieden. Lees hier meer.

15:42 - 20 september 2017

Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend

Lead designer Elmar selecteerde een artikel van Sadhana Balaji: ‘Friction isn’t always the bad guy in User Experience’. Lees hier het artikel en de reactie van Elmar.

08:46 - 14 september 2017

Hidden Brains

Deze week luisterde Digital Marketeer Marije naar een podcastaflevering van Hidden Brain over het toekennen van menselijke kenmerken aan robots. Lees hier meer over de podcast en de uitleg van Marije.

10:01 - 24 augustus 2017

Waarom superhelden niet in een development team horen

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Front-end developer Riekus aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Riekus waarom superhelden niet in een development team horen.

14:53 - 23 augustus 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden