Digital Natives Digital Natives Digital Natives
De kunst van het werkgeven bij Digital Natives
Menu

De afgelopen maanden organiseerden Spring House & Amsterdam Economic Board een serie gesprekken over de toekomst van werken, leren en pionieren. Dagelijks ervaren we ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Flexibilisering, mobiliteit, technologie, duurzaamheid en innovatie. Begrippen als werkgever en werknemer veranderen en er ontstaan nieuwe netwerken met opdrachtgevers en opdrachtnemers. De traditionele manier van het werkgeven is aan verandering toe. Tijdens één van de gesprekken werden Frederike & Erik uitgenodigd om mee te praten over de (nieuwe) manier van werkgeven bij Digital Natives. Wij nemen je in dit artikel mee in de kunst van het werkgeven bij Digital Natives.

In korte tijd is het team van Digital Natives gegroeid naar een team van 14 mensen. Tijd om na te denken over HR zaken. Een extern bureau deed onderzoek naar het beter inrichten van de organisatie. De conclusie: Er moet een management laag komen. Iets waar wij bij Digital Natives niet achter staan, en dus gingen we zelf op onderzoek uit.

Zelfsturende teams
In navolging van onder andere Deeson, een digital agency in de UK, kozen wij ervoor om te werken met vaste multidisciplinaire teams die volledig zelfsturend zijn. Ieder team bestaat bij ons uit een Lead Designer, een Front-end Developer, een Digital Marketeer, een UX Designer en een Back-end Developer. Wij gebruiken het concept van ‘Cirkels’ als besturingsysteem van onze organisatie (iedere cirkel is een zelfsturende entiteit met een eigen doelstelling, bijvoorbeeld voor Sales of Development).

Van functioneringsgesprekken naar doorlopende feedback
Feedback en beoordelingen worden gedaan op basis van de volgende drie onderdelen:

  • Doorlopende 360 graden feedback van teamleden
  • Klanten beoordelen teams
  • Coaches beoordelen werknemers op basis van de doelen die ze samen hebben opgesteld.

Werken zonder managementlaag
Veel organisaties claimen dat ze deze nieuwe manier van werken binnen hun organisatie hebben geïntroduceerd. Is Digtal Natives voorloper? Erik de Vreede, oprichter & strateeg: ‘Wij zijn zeker niet de eerste organisatie die op deze manier werken, sterker nog, andere organisaties hebben ons geïnspireerd. Wat wij echter wel zien en vaak terughoren is dat wij één van de eerste organisaties zijn die niet werken met een managementlaag. Onze teams zijn echt zelfsturend en wij bepalen niet vanuit de directie hoe onze medewerkers moeten werken. Voor ons als oprichters brengt deze manier van werken ook uitdagingen met zich mee. Welke rol nemen wij als directie aan? En hoe zorgen wij ervoor dat de hiërarchie die de afgelopen jaren is ontstaan niet automatisch doorloopt? Dat blijft een ongoing proces, waarvan wij onszelf steeds bewust zijn en waar we iedere dag beter in worden.’

De learnings bij deze nieuwe manier van werken
Op dit moment zitten we nog in de pilotfase van deze nieuwe manier van werken. De belangrijkste learnings tot nu toe:

  • Neem het team mee in alle stappen van het proces
  • Presenteer het niet als ‘set in stone’
  • Hanteer het insect & adapt principe
  • Maak feedback geven onderdeel van het proces.

Wil je verder praten met Erik of Frederike over de manier van werken bij Digital Natives? Neem contact met ons op.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Facebook protect, de nieuwe feature van de iOS Facebook app

Deze week heeft Front-end Developer Wouter een artikel geselecteerd op Wired, over de nieuwe feature van de Facebook app op iOS: Facebook protect. Lees hier meer.

16:08 - 13 maart 2018

Predictions for the year ahead

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Deze week is Digital Strategist Bart aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Bart.

09:03 - 27 februari 2018

Growing a community starts with your product

Hoe krijg je gebruikers op je platform en hoe zorg je ervoor dat ze actief worden en een evangelist worden voor jouw merk? Lees hier het artikel wat Marije deze week selecteerde over het bouwen van een community.

07:27 - 14 februari 2018

De 4 grootste uitdagingen op het gebied van product roadmaps

Wat zijn de uitdagingen van een Product Manager? Sophie selecteerde er vier en heeft tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Lees het hier.

13:46 - 23 januari 2018

Prins Claus Fonds kiest Digital Natives als digitale partner

Prins Claus Fonds heeft na een pitchtraject Digital Natives gekozen als digitale partner. In die rol gaat Digital Natives aan de slag met twee projecten. Lees hier meer.

13:28 - 18 januari 2018

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden