Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Op zoek naar betekenis in Brighton: Digital Natives bij Meaning Conference
Menu

Op zoek naar betekenis in Brighton: Digital Natives bij Meaning Conference

Het komt zelden voor dat je ‘s ochtends voordat een conferentie is begonnen al drie interessante gesprekken hebt gevoerd – waarvan één met een keynote speaker. Op Meaning Conference, in het idyllische Brighton, lijkt het eerder norm dan uitzondering. Deze laagdrempeligheid van contact maken staat symbool voor de kracht van de conferentie, die op een inspirerende wijze bedrijven en betekenisgeving samenbrengt. Erik deelt in dit artikel zijn drie belangrijkste inzichten.

Het verschil tussen purpose en meaning
Professor Marjolein Wiersma doet bij werknemers onderzoek naar het ervaren van betekenis binnen hun werk. Een interessant onderscheid dat ze maakt is tussen purpose en meaning.

Purpose, oftewel het hogere doel, is een ‘grootse’ top-down-ervaring die cognitief wordt meegekregen. Meaning, oftewel betekenisgeving, is kleiner. Meer een bottom-up-ervaring die je gevoelsmatig deelt met de mensen om je heen. Zo kun je ook purpose ervaren zonder meaning; op scholen of ziekenhuizen is er bijvoorbeeld altijd een inherente maatschappelijke ‘purpose’ aanwezig, maar door overwerk en stress kan het gebeuren dat je geen betekenis meer in je werk ervaart.

Andersom kan het voorkomen dat je voor een bedrijf werkt zonder grote ‘purpose’, maar dat je veel betekenis ervaart in het onderlinge contact met directie en collega’s.

Wiersma zegt dan ook dat de grootste betekenisgeving vaak in het kleine zit, en niet per se in de grote gebaren. Dit geldt ook voor klanten: net dat momentje extra aandacht aan iemand kan veel meer opleveren dan een grote reclame over je hogere doelen.

Art vs design
Ruimte blijven maken voor creativiteit binnen een technologische, ‘functionele’ wereld is een van onze grote uitdagingen als digitaal bureau. Echte creatieve processen die fundamenteel nieuwe ideeën en oplossingen opleveren zijn moeilijk in te passen binnen de snelle wereld van sprints en MVP’s.

Daarom was het verhelderend om Amy Whitaker te horen praten over de natuurlijke strijd tussen art en business. Ze maakt in eerste instantie een wezenlijk onderscheid tussen  transformational change en incremental change. De eerste behoort tot het domein van art en de tweede tot het domein van design.Wil je transformatieve oplossingen bedenken, dan zul je daar ruimte voor moeten maken. In de letterlijke zin van het woord:afgesloten ruimtes en ook afgesloten tijd. Waar je zonder druk van opdrachtgevers, budgetten en projecten aan iets kan werken. Je moet ook de kans krijgen om te mogen falen. Ze noemt dit studio time, een omgeving waar creativiteit pas echt los komt en spontaan kan groeien naar iets wat de wereld kan veranderen.

Zaytun olijfolie en de kracht van het verhaal
Toen we voor de laatste spreker gingen zitten werd me een flesje olijfolie aangeboden – ik bedankte vriendelijke in de wetenschap dat ik het een avond en een treinreis terug naar Amsterdam achter me aan moest slepen. Op dat moment begon het verhaal van Atif Choudhury.

Toen Atif te horen kreeg dat honderden Palestijnse families leefden onder erbarmelijke omstandigheden en verdreven werden uit hun ouderlijke olijfgaarden, zag hij het als zijn missie om die eeuwenoude traditie te herstellen. Het bleek een onmogelijke opgave. Alles ging fout wat er fout kon gaan: ze moesten de olijven smokkelen langs de Israëlische autoriteiten, containers raakten zoek, de eerste crowdfunders uit Engeland moesten opnieuw crowdfunden. Maar Atif bleef doorzetten. Opeens was daar na jaren ploeteren een traditionele Palestijnse olijfolie in de Engelse winkel die samen met de arme boeren uit de westelijke Jordaanoever was geproduceerd. Een ongelofelijk heldenverhaal. En het bevestigde dat de grootste inspiratie op een conferentie niet uit inzichten komt maar uit bijzondere menselijke verhalen. Ik ben na afloop gelijk dat flesje olijfolie op gaan halen.

De kruising tussen mens, digitale technologie en betekenis
Als Digital Natives denken we veel na over hoe we digitale technologie kunnen ontwikkelen die bijdraagt aan mensen, bedrijven en samenleving. In de toekomst zal dit doel steeds belangrijker worden – voor ons als bureau en voor de hele wereld om ons heen. We geloven dat alle bedrijven opnieuw zullen gaan nadenken over de rol die ze in het grotere plaatje spelen.

Een van de positieve ontwikkelingen die we zien is de groei van bedrijven en organisaties die purpose driven zijn en die hun medewerkers, klanten en partners een betekenisvolle ervaring kunnen geven. Meaning Conference is daar een prachtig voorbeeld van. Inmiddels bestaat het congres zeven jaar en verbindt het een bijzondere groep ambitieuze mensen die geloven in een betere manier van zakendoen.

Team

  • Elmar Kruitwagen

    Lead Design

  • Erik de Vreede

    Founder & Strategist

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Vacature: Grafisch sterke Digital Designer met meerdere jaren ervaring

shared by nicole on 08/03/2019

Heb jij ervaring in het ontwerpen van digitale platforms, producten en services? Ben je creatief en conceptueel sterk? Werk je graag voor missiegedreven klanten? Lees dan hier onze vacature!

shared by Nicole Stroosnijder

17:46 - 8 maart 2019

Vacature: Wij zoeken per direct een Senior PHP developer

shared by nicole on 08/03/2019

Je maakt graag bedrijfskritische software waar je de verantwoordelijkheid pakt om ze continu door te ontwikkelen? Lees dan hier onze vacature

shared by Nicole Stroosnijder

17:41 - 8 maart 2019

Digital Natives gaat aan de slag voor ManagementSite

shared by stephanie on 07/01/2019

ManagementSite heeft Digitaal Bureau Digital Natives gekozen als nieuwe digitale partner. Wil je weten wat we gaan doen? Lees het hier. 

shared by Stephanie Muller

20:06 - 7 januari 2019

Ontmoet Digital Native Nadia

shared by stephanie on 04/01/2019

Maak kennis met Nadia. Nadia, één van onze nieuwste ‘Natives’, versterkt het team als Projectmanager. Meer weten? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

20:38 - 4 januari 2019

Harriet versterkt het team van Digital Natives

shared by stephanie on 18/12/2018

Maak kennis met Harriet. Harriet, één van onze nieuwste ‘Natives’, versterkt het team als Office Manager. Meer weten? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

13:08 - 18 december 2018

LawyerlinQ ontwikkelt nieuw digitaal platform met Digital Natives

shared by stephanie on 13/12/2018

LawyerlinQ, de juridische innovator, heeft voor Digital Natives gekozen. Benieuwd wat wij gaan doen? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

14:10 - 13 december 2018

Op zoek naar betekenis in Brighton: Digital Natives bij Meaning Conference

shared by stephanie on 13/12/2018

Wij waren bij het 'Meaning Conference' in Brighton. Lees hier onze drie inzichten.

shared by Stephanie Muller

13:54 - 13 december 2018

Fair Wear Foundation kiest Digital Natives als digitale partner

shared by stephanie on 06/12/2018

De komende jaren gaat Digital Natives voor Fair Wear Foundation aan de slag met de ontwikkeling van platforms en services. Lees hier het bericht.

shared by Stephanie Muller

11:29 - 6 december 2018
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden