Digital Natives Digital Natives Digital Natives
User Queries & gebruikers met beperkingen
Menu

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Wat valt ons op? Deze week is developer Arjen aan het woord. Hij selecteerde een artikel over User Queries en gebruikers met beperkingen.

Het is voor iedereen duidelijk dat internet voor ons allemaal een grote rol speelt in ons dagelijks leven en dat onze afhankelijkheid van het internet alsmaar groter wordt. Waar vaak niet aan gedacht wordt, zijn gebruikers met beperkingen. Gebruikers die slechtziend zijn bijvoorbeeld of gebruikers met epilepsie.

‘Inclusive webdesign’ is een verzamelterm voor het designen en ontwikkelen van websites voor alle gebruikers, dus ook gebruikers die een beperking hebben. Ik vind het belangrijk om de websites waar ik aan werk zo inclusive mogelijk te ontwikkelen. Het boek Inclusive Design Patterns van Heydon Pickering gaat hier dieper op in.

Afgelopen week las ik het artikel ‘User Queries’. De schrijver stelt voor om, vergelijkbaar met media queries, queries te ontwikkelen waarmee usability voorkeuren aan een website doorgegeven kunnen worden: ‘Like media queries but for user preferences’.

Hiermee zou een website bijvoorbeeld kunnen zien of een gebruiker de website het liefst met een hoog contrast bekijkt of bijvoorbeeld zonder animaties. Hoewel dit nog niet is opgenomen in de webstandaarden van W3C (er wordt wel aan gewerkt, zie hier), is er in Safari op de iPhone al wel de ‘Reduced Motion Query’ beschikbaar. Als gebruikers in hun systeemvoorkeuren aangeven minder bewegingen en animaties op het scherm te willen zien (omdat zij hier duizelig van worden of hoofdpijn door krijgen), nemen websites deze voorkeur over.

Een oplossing zoals user queries zie ik als een welkome aanvulling op de technieken die frontend developers tot hun beschikking hebben. Zo kan er zonder polyfills en andere tijdsintensieve oplossingen meer gedaan worden om websites voor iedereen toegankelijk te maken.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Facebook protect, de nieuwe feature van de iOS Facebook app

Deze week heeft Front-end Developer Wouter een artikel geselecteerd op Wired, over de nieuwe feature van de Facebook app op iOS: Facebook protect. Lees hier meer.

16:08 - 13 maart 2018

Predictions for the year ahead

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Deze week is Digital Strategist Bart aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Bart.

09:03 - 27 februari 2018

Growing a community starts with your product

Hoe krijg je gebruikers op je platform en hoe zorg je ervoor dat ze actief worden en een evangelist worden voor jouw merk? Lees hier het artikel wat Marije deze week selecteerde over het bouwen van een community.

07:27 - 14 februari 2018

De 4 grootste uitdagingen op het gebied van product roadmaps

Wat zijn de uitdagingen van een Product Manager? Sophie selecteerde er vier en heeft tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Lees het hier.

13:46 - 23 januari 2018

Prins Claus Fonds kiest Digital Natives als digitale partner

Prins Claus Fonds heeft na een pitchtraject Digital Natives gekozen als digitale partner. In die rol gaat Digital Natives aan de slag met twee projecten. Lees hier meer.

13:28 - 18 januari 2018

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden