Digital Natives Digital Natives Digital Natives
User Queries & gebruikers met beperkingen
menu

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Wat valt ons op? Deze week is developer Arjen aan het woord. Hij selecteerde een artikel over User Queries en gebruikers met beperkingen.

Het is voor iedereen duidelijk dat internet voor ons allemaal een grote rol speelt in ons dagelijks leven en dat onze afhankelijkheid van het internet alsmaar groter wordt. Waar vaak niet aan gedacht wordt, zijn gebruikers met beperkingen. Gebruikers die slechtziend zijn bijvoorbeeld of gebruikers met epilepsie.

‘Inclusive webdesign’ is een verzamelterm voor het designen en ontwikkelen van websites voor alle gebruikers, dus ook gebruikers die een beperking hebben. Ik vind het belangrijk om de websites waar ik aan werk zo inclusive mogelijk te ontwikkelen. Het boek Inclusive Design Patterns van Heydon Pickering gaat hier dieper op in.

Afgelopen week las ik het artikel ‘User Queries’. De schrijver stelt voor om, vergelijkbaar met media queries, queries te ontwikkelen waarmee usability voorkeuren aan een website doorgegeven kunnen worden: ‘Like media queries but for user preferences’.

Hiermee zou een website bijvoorbeeld kunnen zien of een gebruiker de website het liefst met een hoog contrast bekijkt of bijvoorbeeld zonder animaties. Hoewel dit nog niet is opgenomen in de webstandaarden van W3C (er wordt wel aan gewerkt, zie hier), is er in Safari op de iPhone al wel de ‘Reduced Motion Query’ beschikbaar. Als gebruikers in hun systeemvoorkeuren aangeven minder bewegingen en animaties op het scherm te willen zien (omdat zij hier duizelig van worden of hoofdpijn door krijgen), nemen websites deze voorkeur over.

Een oplossing zoals user queries zie ik als een welkome aanvulling op de technieken die frontend developers tot hun beschikking hebben. Zo kan er zonder polyfills en andere tijdsintensieve oplossingen meer gedaan worden om websites voor iedereen toegankelijk te maken.

Digital Natives ontwikkelt digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

When a face is worth a billion dollars

Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Front-end developer Daniëlle selecteerde een artikel over software voor gezichtsherkenning. Lees hier het artikel en de uitleg van Daniëlle.

12:15 - 22 augustus 2017

Digitale innovatie in de culturele sector

Welke kansen en uitdagingen zijn er op digitaal gebied in de culturele sector? Op vrijdag 25 augustus bespreken we dit samen met kunstkijkers Ko & Kho en de succesvolle digitale platformen VoordeKunst en We are Public tijdens een ronde tafel event. Lees hier meer

09:52 - 18 augustus 2017

Team Gaza geselecteerd voor de L’OR Gouden Kalf competitie

Team Gaza, opdrachtgever van Digital Natives, is 2x geselecteerd voor de L’OR Gouden Kalf competitie van het Nederlands Film Festival 2017. In de categorie lange documentaire en interactief project. Digital Natives is betrokken bij de realisatie van het interactieve project. Lees hier het hele bericht.

14:46 - 15 augustus 2017

Wachtwoorden en beveiliging op het web

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Back-end Developer Ezra aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Ezra over wachtwoorden en beveiliging op het web.

14:24 - 14 augustus 2017

Hogeschool der Kunsten Den Haag kiest Digital Natives als digitale partner voor de realisatie van een nieuw digitaal platform

Digital Natives ontwikkelt het nieuwe digitale platform voor de Hogeschool der Kunsten Den Haag (HDK). De Hogeschool der Kunsten Den Haag bestaat uit de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC). Voor beide onderdelen wordt een nieuw platform ontwikkelt. Lees hier het bericht.

09:23 - 8 augustus 2017

Op zoek naar de waarheid, hoe zoekmachines onze mening ongemerkt beïnvloeden

Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Digital Marketeer Sophie selecteerde een artikel over zoekmachines en hoe ze ons gedrag beïnvloeden. Lees hier het artikel en de uitleg van Sophie.

09:10 - 3 augustus 2017

De kunst van het werkgeven bij Digital Natives

In korte tijd is het team van Digital Natives gegroeid naar een team van 19 mensen. Tijd om na te denken over HR zaken. De traditionele manier van werkgeven past niet bij ons. Maar wat dan wel? Lees hier het artikel over de kunst van het werkgeven bij Digital Natives.

12:58 - 31 juli 2017

Headless CMS’en: wat is het precies en wat doen wij ermee?

Deze week selecteerde Full-stack Developer Freek een artikel over headless CMS’en op Emerce. Lees hier meer over het artikel en de manier waarop wij er bij Digital Natives mee omgaan.

11:53 - 26 juli 2017

Taking The Pattern Library To The Next Level

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Front-end Developer Lars aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Lars over de inzet van ‘pattern libraries’ en hoe je als team kunt omgaan met de uitdagingen die het gebruik ervan met zich meebrengt.

17:28 - 25 juli 2017

We’ve finally reached the Golden Age of Design. Now what?

Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Lead Designer Joost selecteerde een artikel over ‘the Golden age of Design’. Wanneer ben je een goede ontwerper? Lees hier het artikel en het antwoord van Joost op die vraag.

12:18 - 24 juli 2017

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden