Digital Natives Digital Natives Digital Natives
User Queries & gebruikers met beperkingen
Menu

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Wat valt ons op? Deze week is developer Arjen aan het woord. Hij selecteerde een artikel over User Queries en gebruikers met beperkingen.

Het is voor iedereen duidelijk dat internet voor ons allemaal een grote rol speelt in ons dagelijks leven en dat onze afhankelijkheid van het internet alsmaar groter wordt. Waar vaak niet aan gedacht wordt, zijn gebruikers met beperkingen. Gebruikers die slechtziend zijn bijvoorbeeld of gebruikers met epilepsie.

‘Inclusive webdesign’ is een verzamelterm voor het designen en ontwikkelen van websites voor alle gebruikers, dus ook gebruikers die een beperking hebben. Ik vind het belangrijk om de websites waar ik aan werk zo inclusive mogelijk te ontwikkelen. Het boek Inclusive Design Patterns van Heydon Pickering gaat hier dieper op in.

Afgelopen week las ik het artikel ‘User Queries’. De schrijver stelt voor om, vergelijkbaar met media queries, queries te ontwikkelen waarmee usability voorkeuren aan een website doorgegeven kunnen worden: ‘Like media queries but for user preferences’.

Hiermee zou een website bijvoorbeeld kunnen zien of een gebruiker de website het liefst met een hoog contrast bekijkt of bijvoorbeeld zonder animaties. Hoewel dit nog niet is opgenomen in de webstandaarden van W3C (er wordt wel aan gewerkt, zie hier), is er in Safari op de iPhone al wel de ‘Reduced Motion Query’ beschikbaar. Als gebruikers in hun systeemvoorkeuren aangeven minder bewegingen en animaties op het scherm te willen zien (omdat zij hier duizelig van worden of hoofdpijn door krijgen), nemen websites deze voorkeur over.

Een oplossing zoals user queries zie ik als een welkome aanvulling op de technieken die frontend developers tot hun beschikking hebben. Zo kan er zonder polyfills en andere tijdsintensieve oplossingen meer gedaan worden om websites voor iedereen toegankelijk te maken.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017

Minimalisme draagt bij aan gewenst gedrag

Hoe draagt minimalisme bij aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX Design? Maar ook aan de productiviteit in je dagelijkse werk? Lees hier het artikel wat projectmanager Marloes selecteerde.

09:34 - 5 december 2017

The web began dying in 2014, here’s how

Deze week selecteerde Front-end developer Riekus een artikel van open source hacker Andre Staltz. Aan de hand van analyzes van dataverkeer van de afgelopen 3 jaar stelt hij dat de onderliggende dynamiek op het web sterk aan het veranderen is. Lees hier meer.

16:15 - 20 november 2017

Omgaan met stress

Omgaan met stress? Niksen helpt niet! Maar wat dan wel? Lees hier het geselecteerde artikel van Bart over omgaan met stress.

15:33 - 16 november 2017

Wat zijn de nieuwe features in Google Tag Manager?

Deze week selecteerde Digital Marketeer Marije een artikel over Google Tag Manager. Welke nieuwe feature springt er wat haar betreft uit? Lees het hier

08:16 - 8 november 2017

Digital Natives voor de tweede keer een FD Gazellen

Digital Natives is voor de tweede keer geselecteerd als FD Gazellen. Het Amsterdamse internetbureau behoort hiermee tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2016 werd Digital Natives ook al benoemd tot FD Gazelle.

10:33 - 6 november 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden