Digital Natives Digital Natives Digital Natives
User Queries & gebruikers met beperkingen
Menu

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Wat valt ons op? Deze week is developer Arjen aan het woord. Hij selecteerde een artikel over User Queries en gebruikers met beperkingen.

Het is voor iedereen duidelijk dat internet voor ons allemaal een grote rol speelt in ons dagelijks leven en dat onze afhankelijkheid van het internet alsmaar groter wordt. Waar vaak niet aan gedacht wordt, zijn gebruikers met beperkingen. Gebruikers die slechtziend zijn bijvoorbeeld of gebruikers met epilepsie.

‘Inclusive webdesign’ is een verzamelterm voor het designen en ontwikkelen van websites voor alle gebruikers, dus ook gebruikers die een beperking hebben. Ik vind het belangrijk om de websites waar ik aan werk zo inclusive mogelijk te ontwikkelen. Het boek Inclusive Design Patterns van Heydon Pickering gaat hier dieper op in.

Afgelopen week las ik het artikel ‘User Queries’. De schrijver stelt voor om, vergelijkbaar met media queries, queries te ontwikkelen waarmee usability voorkeuren aan een website doorgegeven kunnen worden: ‘Like media queries but for user preferences’.

Hiermee zou een website bijvoorbeeld kunnen zien of een gebruiker de website het liefst met een hoog contrast bekijkt of bijvoorbeeld zonder animaties. Hoewel dit nog niet is opgenomen in de webstandaarden van W3C (er wordt wel aan gewerkt, zie hier), is er in Safari op de iPhone al wel de ‘Reduced Motion Query’ beschikbaar. Als gebruikers in hun systeemvoorkeuren aangeven minder bewegingen en animaties op het scherm te willen zien (omdat zij hier duizelig van worden of hoofdpijn door krijgen), nemen websites deze voorkeur over.

Een oplossing zoals user queries zie ik als een welkome aanvulling op de technieken die frontend developers tot hun beschikking hebben. Zo kan er zonder polyfills en andere tijdsintensieve oplossingen meer gedaan worden om websites voor iedereen toegankelijk te maken.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Moeten developers aardig zijn? (spoiler: ja!)

shared by stephanie on 15/05/2018

Front-end Developer Riekus is deze week aan het woord. Moeten developers aardig zijn? (spoiler: ja!), lees hier het artikel.

shared by Stephanie Muller

11:56 - 15 mei 2018

Rapid UX Research at Google

shared by stephanie on 01/05/2018

UX designer Renske heeft een artikel geselecteerd op Medium. Hoe kun je in hele korte tijd een UX research uitvoeren? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

12:00 - 1 mei 2018

Why Our Brains Fall for False Expertise, and How to Stop It

shared by stephanie on 16/04/2018

Deze week heeft Digital Marketeer Marije een artikel geselecteerd op Strategy-business.com. Hoe trap je niet meer in de val van je eigen hersenen? Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

10:59 - 16 april 2018

Facebook protect, de nieuwe feature van de iOS Facebook app

shared by stephanie on 13/03/2018

Deze week heeft Front-end Developer Wouter een artikel geselecteerd op Wired, over de nieuwe feature van de Facebook app op iOS: Facebook protect. Lees hier meer.

shared by Stephanie Muller

16:08 - 13 maart 2018

Predictions for the year ahead

shared by stephanie on 27/02/2018

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Deze week is Digital Strategist Bart aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Bart.

shared by Stephanie Muller

09:03 - 27 februari 2018

Growing a community starts with your product

shared by stephanie on 14/02/2018

Hoe krijg je gebruikers op je platform en hoe zorg je ervoor dat ze actief worden en een evangelist worden voor jouw merk? Lees hier het artikel wat Marije deze week selecteerde over het bouwen van een community.

shared by Stephanie Muller

07:27 - 14 februari 2018

De 4 grootste uitdagingen op het gebied van product roadmaps

shared by stephanie on 23/01/2018

Wat zijn de uitdagingen van een Product Manager? Sophie selecteerde er vier en heeft tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Lees het hier.

shared by Stephanie Muller

13:46 - 23 januari 2018

Prins Claus Fonds kiest Digital Natives als digitale partner

shared by stephanie on 18/01/2018

Prins Claus Fonds heeft na een pitchtraject Digital Natives gekozen als digitale partner. In die rol gaat Digital Natives aan de slag met twee projecten. Lees hier meer.

shared by Stephanie Muller

13:28 - 18 januari 2018
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden