Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt
Menu

Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is digital marketeer Sophie aan het woord. Sophie selecteerde dit artikel ‘Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen’ op bedrock.nl.

Multitasken, ik betrap mezelf er regelmatig op. Niet omdat het me per se heel happy maakt, ik word er juist onrustig en soms zelfs gestrest van. Even snel een mailtje tikken terwijl ik eigenlijk aan de telefoon ben, tijdens een meeting nog een paar to-do’s aan mijn lijstje toevoegen, tijdens het schrijven van dit artikel de planning nog 3 keer dubbelchecken. You name it, I do it. Als ik weet dat ik er persoonlijk onrustig van word, waarom doe ik het dan? Omdat de dingen die tussendoor komen vaak de welbekende 2 minuten taken zijn en ik altijd heb geleerd dat je die maar beter direct kan uitvoeren. Dan zijn ze in ieder geval van je lijstje af en kun jij met een opgeruimd gevoel en een leeg hoofd verder met waar je mee bezig was, toch?

Niet dus, blijkt uit dit artikel op bedrock.nl. Volgens een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan de Universiteit van Londen verlaagt multitasken tijdelijk je IQ. That’s right, door te multitasken daalt je IQ tijdelijk sterker dan door bijvoorbeeld wiet roken of een nacht niet slapen.

Ja, maar ik kan het wél!
Grappig genoeg denken we in grote getale dat wij de uitzondering zijn op de regel en wij wel meerdere dingen tegelijk kunnen. Volgens Psychologie Magazine denkt zelfs 2/3 van de Nederlanders makkelijk drie taken tegelijk uit te kunnen voeren. In werkelijkheid bedraagt dit slechts 2% van de bevolking, de zogenaamde supertaskers. Nogal een verschil dus.

Dave Crenshaw, managementdeskundige en schrijver van ‘Multitasken Bestaat Niet’, legt uit dat multitasken voor de meeste mensen eigenlijk resulteert in switchtasken. In plaats van echt twee dingen tegelijk te doen wissel je razendsnel tussen de taken, geef je je brein onvoldoende tijd om informatie te verwerken en ga je uiteindelijk fouten maken.

Een pleidooi voor monotasken
De schrijfster van dit artikel roept daarom op tot monotasken, oftewel één ding tegelijk doen. Voordelen zouden onder andere zijn:

  • efficiënter werken,
  • minder fouten maken,
  • minder stress beleven,
  • meer zelfdiscipline ontwikkelen,
  • je spanningsboog verlengen.

Sign me up! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Als jij, net als ik, altijd minstens 10 tabbladen tegelijk open hebt staan, 5 mails tikt zonder eerst één af te maken en regelmatig collega’s aan je bureau hebt met dringende vragen is het misschien lastig om cold turkey multitasken voor monotasken te verruilen.

Ik ben daarom voornemens om langzaam af te kicken en minstens één belangrijke taak per dag uit te voeren voordat ik aan een nieuwe begin. Of het nu om een presentatie gaat, een belangrijk voorstel, een analyse of een nieuw ontwerp. Mijn telefoon gaat in een la, mail gaat uit en vragen kunnen even wachten.

Wat het me gaat brengen weet ik nog niet, ik ga het in ieder geval proberen. Heb jij nog goede productiviteit- of concentratietips? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is digital marketeer Sophie aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Sophie waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt.

12:52 - 10 oktober 2017

The Future of Work Symposium van The School of Life

Volgende week vrijdag (29 september) organiseren onze vrienden van de The School of Life het business symposium: The Future of Work. Een bizar sterke line-up met o.a. Alain de Botton, Ricardo Semler en David Allen. Het symposium gaat over de toekomst van het werken: Gaan we steeds meer over op zelfsturende organisatie die uitgaan van vertrouwen, verantwoordelijkheid en transparantie, zoals we dat bij Digital Natives doen? We nemen jou graag mee volgende week. Wij mogen onze relaties een korting aanbieden. Lees hier meer.

15:42 - 20 september 2017

Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend

Lead designer Elmar selecteerde een artikel van Sadhana Balaji: ‘Friction isn’t always the bad guy in User Experience’. Lees hier het artikel en de reactie van Elmar.

08:46 - 14 september 2017

Hidden Brains

Deze week luisterde Digital Marketeer Marije naar een podcastaflevering van Hidden Brain over het toekennen van menselijke kenmerken aan robots. Lees hier meer over de podcast en de uitleg van Marije.

10:01 - 24 augustus 2017

Waarom superhelden niet in een development team horen

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Front-end developer Riekus aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Riekus waarom superhelden niet in een development team horen.

14:53 - 23 augustus 2017

When a face is worth a billion dollars

Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Front-end developer Daniëlle selecteerde een artikel over software voor gezichtsherkenning. Lees hier het artikel en de uitleg van Daniëlle.

12:15 - 22 augustus 2017

Digitale innovatie in de culturele sector

Welke kansen en uitdagingen zijn er op digitaal gebied in de culturele sector? Op vrijdag 25 augustus bespreken we dit samen met kunstkijkers Ko & Kho en de succesvolle digitale platformen VoordeKunst en We are Public tijdens een ronde tafel event. Lees hier meer

09:52 - 18 augustus 2017

Team Gaza geselecteerd voor de L’OR Gouden Kalf competitie

Team Gaza, opdrachtgever van Digital Natives, is 2x geselecteerd voor de L’OR Gouden Kalf competitie van het Nederlands Film Festival 2017. In de categorie lange documentaire en interactief project. Digital Natives is betrokken bij de realisatie van het interactieve project. Lees hier het hele bericht.

14:46 - 15 augustus 2017

Wachtwoorden en beveiliging op het web

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Back-end Developer Ezra aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Ezra over wachtwoorden en beveiliging op het web.

14:24 - 14 augustus 2017

Hogeschool der Kunsten Den Haag kiest Digital Natives als digitale partner voor de realisatie van een nieuw digitaal platform

Digital Natives ontwikkelt het nieuwe digitale platform voor de Hogeschool der Kunsten Den Haag (HDK). De Hogeschool der Kunsten Den Haag bestaat uit de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC). Voor beide onderdelen wordt een nieuw platform ontwikkelt. Lees hier het bericht.

09:23 - 8 augustus 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden