Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt
Menu

Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is digital marketeer Sophie aan het woord. Sophie selecteerde dit artikel ‘Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen’ op bedrock.nl.

Multitasken, ik betrap mezelf er regelmatig op. Niet omdat het me per se heel happy maakt, ik word er juist onrustig en soms zelfs gestrest van. Even snel een mailtje tikken terwijl ik eigenlijk aan de telefoon ben, tijdens een meeting nog een paar to-do’s aan mijn lijstje toevoegen, tijdens het schrijven van dit artikel de planning nog 3 keer dubbelchecken. You name it, I do it. Als ik weet dat ik er persoonlijk onrustig van word, waarom doe ik het dan? Omdat de dingen die tussendoor komen vaak de welbekende 2 minuten taken zijn en ik altijd heb geleerd dat je die maar beter direct kan uitvoeren. Dan zijn ze in ieder geval van je lijstje af en kun jij met een opgeruimd gevoel en een leeg hoofd verder met waar je mee bezig was, toch?

Niet dus, blijkt uit dit artikel op bedrock.nl. Volgens een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan de Universiteit van Londen verlaagt multitasken tijdelijk je IQ. That’s right, door te multitasken daalt je IQ tijdelijk sterker dan door bijvoorbeeld wiet roken of een nacht niet slapen.

Ja, maar ik kan het wél!
Grappig genoeg denken we in grote getale dat wij de uitzondering zijn op de regel en wij wel meerdere dingen tegelijk kunnen. Volgens Psychologie Magazine denkt zelfs 2/3 van de Nederlanders makkelijk drie taken tegelijk uit te kunnen voeren. In werkelijkheid bedraagt dit slechts 2% van de bevolking, de zogenaamde supertaskers. Nogal een verschil dus.

Dave Crenshaw, managementdeskundige en schrijver van ‘Multitasken Bestaat Niet’, legt uit dat multitasken voor de meeste mensen eigenlijk resulteert in switchtasken. In plaats van echt twee dingen tegelijk te doen wissel je razendsnel tussen de taken, geef je je brein onvoldoende tijd om informatie te verwerken en ga je uiteindelijk fouten maken.

Een pleidooi voor monotasken
De schrijfster van dit artikel roept daarom op tot monotasken, oftewel één ding tegelijk doen. Voordelen zouden onder andere zijn:

  • efficiënter werken,
  • minder fouten maken,
  • minder stress beleven,
  • meer zelfdiscipline ontwikkelen,
  • je spanningsboog verlengen.

Sign me up! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Als jij, net als ik, altijd minstens 10 tabbladen tegelijk open hebt staan, 5 mails tikt zonder eerst één af te maken en regelmatig collega’s aan je bureau hebt met dringende vragen is het misschien lastig om cold turkey multitasken voor monotasken te verruilen.

Ik ben daarom voornemens om langzaam af te kicken en minstens één belangrijke taak per dag uit te voeren voordat ik aan een nieuwe begin. Of het nu om een presentatie gaat, een belangrijk voorstel, een analyse of een nieuw ontwerp. Mijn telefoon gaat in een la, mail gaat uit en vragen kunnen even wachten.

Wat het me gaat brengen weet ik nog niet, ik ga het in ieder geval proberen. Heb jij nog goede productiviteit- of concentratietips? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017

Minimalisme draagt bij aan gewenst gedrag

Hoe draagt minimalisme bij aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX Design? Maar ook aan de productiviteit in je dagelijkse werk? Lees hier het artikel wat projectmanager Marloes selecteerde.

09:34 - 5 december 2017

The web began dying in 2014, here’s how

Deze week selecteerde Front-end developer Riekus een artikel van open source hacker Andre Staltz. Aan de hand van analyzes van dataverkeer van de afgelopen 3 jaar stelt hij dat de onderliggende dynamiek op het web sterk aan het veranderen is. Lees hier meer.

16:15 - 20 november 2017

Omgaan met stress

Omgaan met stress? Niksen helpt niet! Maar wat dan wel? Lees hier het geselecteerde artikel van Bart over omgaan met stress.

15:33 - 16 november 2017

Wat zijn de nieuwe features in Google Tag Manager?

Deze week selecteerde Digital Marketeer Marije een artikel over Google Tag Manager. Welke nieuwe feature springt er wat haar betreft uit? Lees het hier

08:16 - 8 november 2017

Digital Natives voor de tweede keer een FD Gazellen

Digital Natives is voor de tweede keer geselecteerd als FD Gazellen. Het Amsterdamse internetbureau behoort hiermee tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2016 werd Digital Natives ook al benoemd tot FD Gazelle.

10:33 - 6 november 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden