Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend
Menu

Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend

Deze week selecteerde Elmar het artikel ‘Friction isn’t always the bad guy in user experience’ van Sadhana Balaji over waarom frictie niet altijd slecht is als we het hebben over User Experience.

Een beter resultaat
In de ontwikkeling van een online product ligt de focus vaak op een zo snel en soepel mogelijke ervaring behalen. Maar weerstand is niet altijd je vijand en kan er juist voor zorgen dat gebruikers een waardevoller resultaat behalen.

Dit artikel, van Sadhana Balji, geeft een aantal sterke voorbeelden van situaties waarin frictie leidt tot meerwaarde. Zo heeft de Princeton Universiteit middels een zelf ontwikkelde test ontdekt dat studenten met een moeilijk leesbare toets een hoger resultaat behaalden omdat ze zich beter moesten concentreren.

Een animatie als beloning
Bij Digital Natives hebben we dezelfde methode toegepast bij een project voor Brainwash. In het Quiz-systeem voor Brainwash hebben we een animatie als loader ingebouwd om de gebruiker te belonen. De loader is kunstmatig en technisch niet nodig om het resultaat te berekenen maar biedt het idee dat de gebruiker wat terug krijgt na de gedane moeite. Zo is er is tijd en energie in gegaan om de quiz uit te denken en tot stand te brengen. Het systeem is voor jou aan het werk en door de pauze heb je de ervaring dat het persoonlijk wordt.

De absolute held in het op een geniale manier inzetten van frictie is natuurlijk Snapchat, die de app voorziet van én moeilijk vindbare features én een lastige te beredeneren gameplay. Daarmee zorgt Snapchat er juist voor dat het een prestatie wordt om anderen jouw vaardigheid en creativiteit te tonen.

Het spel tussen effort en reward
Let wel op, zo maar frictie toevoegen helpt niet en kan averechts werken. Het vergt precisie werk om de juiste punten en de balans te vinden waar de frictie van toegevoegde waarde kan zijn. Bijvoorbeeld bij het creëren van verhoogde aandacht voor het nemen van een belangrijke bewuste keuze. Het is een spel tussen effort en reward en het in de juiste modus brengen van de gebruiker.

Meer artikelen lezen die onze Natives selecteren? Bekijk ze hier.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017

Minimalisme draagt bij aan gewenst gedrag

Hoe draagt minimalisme bij aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX Design? Maar ook aan de productiviteit in je dagelijkse werk? Lees hier het artikel wat projectmanager Marloes selecteerde.

09:34 - 5 december 2017

The web began dying in 2014, here’s how

Deze week selecteerde Front-end developer Riekus een artikel van open source hacker Andre Staltz. Aan de hand van analyzes van dataverkeer van de afgelopen 3 jaar stelt hij dat de onderliggende dynamiek op het web sterk aan het veranderen is. Lees hier meer.

16:15 - 20 november 2017

Omgaan met stress

Omgaan met stress? Niksen helpt niet! Maar wat dan wel? Lees hier het geselecteerde artikel van Bart over omgaan met stress.

15:33 - 16 november 2017

Wat zijn de nieuwe features in Google Tag Manager?

Deze week selecteerde Digital Marketeer Marije een artikel over Google Tag Manager. Welke nieuwe feature springt er wat haar betreft uit? Lees het hier

08:16 - 8 november 2017

Digital Natives voor de tweede keer een FD Gazellen

Digital Natives is voor de tweede keer geselecteerd als FD Gazellen. Het Amsterdamse internetbureau behoort hiermee tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2016 werd Digital Natives ook al benoemd tot FD Gazelle.

10:33 - 6 november 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden