Digital Natives Digital Natives Digital Natives
Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend
Menu

Waarom frictie niet alleen je vijand is maar ook je vriend

Deze week selecteerde Elmar het artikel ‘Friction isn’t always the bad guy in user experience’ van Sadhana Balaji over waarom frictie niet altijd slecht is als we het hebben over User Experience.

Een beter resultaat
In de ontwikkeling van een online product ligt de focus vaak op een zo snel en soepel mogelijke ervaring behalen. Maar weerstand is niet altijd je vijand en kan er juist voor zorgen dat gebruikers een waardevoller resultaat behalen.

Dit artikel, van Sadhana Balji, geeft een aantal sterke voorbeelden van situaties waarin frictie leidt tot meerwaarde. Zo heeft de Princeton Universiteit middels een zelf ontwikkelde test ontdekt dat studenten met een moeilijk leesbare toets een hoger resultaat behaalden omdat ze zich beter moesten concentreren.

Een animatie als beloning
Bij Digital Natives hebben we dezelfde methode toegepast bij een project voor Brainwash. In het Quiz-systeem voor Brainwash hebben we een animatie als loader ingebouwd om de gebruiker te belonen. De loader is kunstmatig en technisch niet nodig om het resultaat te berekenen maar biedt het idee dat de gebruiker wat terug krijgt na de gedane moeite. Zo is er is tijd en energie in gegaan om de quiz uit te denken en tot stand te brengen. Het systeem is voor jou aan het werk en door de pauze heb je de ervaring dat het persoonlijk wordt.

De absolute held in het op een geniale manier inzetten van frictie is natuurlijk Snapchat, die de app voorziet van én moeilijk vindbare features én een lastige te beredeneren gameplay. Daarmee zorgt Snapchat er juist voor dat het een prestatie wordt om anderen jouw vaardigheid en creativiteit te tonen.

Het spel tussen effort en reward
Let wel op, zo maar frictie toevoegen helpt niet en kan averechts werken. Het vergt precisie werk om de juiste punten en de balans te vinden waar de frictie van toegevoegde waarde kan zijn. Bijvoorbeeld bij het creëren van verhoogde aandacht voor het nemen van een belangrijke bewuste keuze. Het is een spel tussen effort en reward en het in de juiste modus brengen van de gebruiker.

Meer artikelen lezen die onze Natives selecteren? Bekijk ze hier.

Wij ontwikkelen digitale platforms en diensten voor voorwaarts denkende bedrijven.

Facebook protect, de nieuwe feature van de iOS Facebook app

Deze week heeft Front-end Developer Wouter een artikel geselecteerd op Wired, over de nieuwe feature van de Facebook app op iOS: Facebook protect. Lees hier meer.

16:08 - 13 maart 2018

Predictions for the year ahead

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Waar gaat ons digitale hart sneller van kloppen? Deze week is Digital Strategist Bart aan het woord. Lees hier het geselecteerde artikel van Bart.

09:03 - 27 februari 2018

Growing a community starts with your product

Hoe krijg je gebruikers op je platform en hoe zorg je ervoor dat ze actief worden en een evangelist worden voor jouw merk? Lees hier het artikel wat Marije deze week selecteerde over het bouwen van een community.

07:27 - 14 februari 2018

De 4 grootste uitdagingen op het gebied van product roadmaps

Wat zijn de uitdagingen van een Product Manager? Sophie selecteerde er vier en heeft tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Lees het hier.

13:46 - 23 januari 2018

Prins Claus Fonds kiest Digital Natives als digitale partner

Prins Claus Fonds heeft na een pitchtraject Digital Natives gekozen als digitale partner. In die rol gaat Digital Natives aan de slag met twee projecten. Lees hier meer.

13:28 - 18 januari 2018

Mediatrends om rekening mee te houden

Onze Natives verzamelen elke dag artikelen op het web. Deze week selecteerde Elmar een long read van Thomas Baekdal, met daarin de mediatrends waarmee we rekening moeten houden dit jaar. Lees het hier.

15:02 - 10 januari 2018

Fonk selecteerde Erik de Vreede als één van de 20 meest inspirerende mensen van 2017

Welke mensen inspireren het meest? Wie zijn de pareltjes van 2017? Fonk selecteerden dit jaar voor de tweede keer op rij 20 opmerkelijke en bijzondere mensen. Oprichter van Digital Natives Erik de Vreede is één van die Most Inspring People. En daar zijn we trots op. Lees hier het artikel.

12:44 - 8 januari 2018

Sint Maartenskliniek nu ook online verder in beweging

De Sint Maartenskliniek, specialist in bewegingszorg, heeft een compleet vernieuwde website. Digital Natives is verantwoordelijk voor zowel de strategie van de website als de vormgeving en de technische realisatie. Lees hier meer over het project. 

15:04 - 20 december 2017

Marloes versterkt het team als Projectmanager

Marloes de Haan is gestart als Projectmanager bij Digital Natives. In die rol gaat ze verschillende klanten bedienen. Meer weten over Marloes en haar achtergrond? Lees het hier

14:26 - 13 december 2017

Digital Natives aanwezig bij Conversion Hotel 2017

Voor de vierde keer op rij organiseerde webanalisten.nl op Texel het Conversion Hotel. Dit jaar waren Digital Natives’ Marije en Sophie erbij. Marije deelt hier 3 lessen die haar het meest zijn bijgebleven. 

12:58 - 7 december 2017
Meer laden

Elke dag verzamelen wij hier de beste artikelen voor iedereen met een digitaal hart.

Meer laden