Repair Café kiest Digital Natives

Repair Café brengt repareren terug in de samenleving
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar buurtbewoners samen met deskundige vrijwilligers kapotte spullen – zoals kleding, apparaten of fietsen – kunnen repareren. Bezoekers nemen hun kapotte spullen van huis mee en gaan er ter plekke mee aan de slag. In een tijd waarin reparatiekennis verdwijnt en veel spullen onnodig worden weggegooid, brengen Repair Cafés het repareren op een toegankelijke, moderne en bovenal en leuke manier terug in de lokale samenleving. Zo blijven waardevolle vaardigheden behouden en worden spullen langer gebruikt.
Het eerste Repair Café werd in 2009 georganiseerd in Amsterdam-West, op initiatief van Martine Postma. Inmiddels ondersteunt Stichting Repair Café International een wereldwijd netwerk van meer dan 50.000 vrijwilligers, die samen jaarlijks ongeveer 720.000 producten proberen te repareren.
De RepairMonitor: data over wat er stuk gaat – en waarom
Naast het repareren van spullen verzamelt Repair Café ook gegevens. In de RepairMonitor – een online tool – registreren Repair Cafés welke producten binnenkomen, wat ermee mis is en wat er is gedaan om ze te repareren. De verzamelde data geeft inzicht in de duurzaamheid en repareerbaarheid van producten. Met die inzichten benadert de stichting fabrikanten, politici en consumenten, met als doel: beter repareerbare producten te laten ontwerpen die passen in de circulaire economie.
Van gebruik naar inzicht: de RepairMonitor vernieuwd
Na ruim acht jaar is het tijd om de RepairMonitor opnieuw te ontwerpen en bouwen. Samen met Stichting Repair Café International gaat Digital Natives aan de slag om de tool te moderniseren. Door te zorgen dat de nieuwe RepairMonitor beter aansluit op de praktijk in de Repair Cafés, willen we het gebruiksgemak vergroten en de kwaliteit van de data verbeteren. De komende maanden werken we onder andere aan:
- Onderzoek naar motivatie, context en ervaringen van bezoekers en vrijwilligers binnen Repair Cafés 💭
- Het uitwerken van gebruikersreizen (journeys) die de verschillende flows in kaart brengen 🎢
- Testen met vrijwilligers en bezoekers hoe de tool in de praktijk werkt 🧪
- Verkennen hoe AI en technologie slim kunnen ondersteunen 🤖
- Het opnieuw ontwerpen en bouwen van de aanmeldformulieren 🔖
Met deze vernieuwing wordt de RepairMonitor toekomstbestendiger – en kan er meer data worden verzameld om repareerbaarheid inzichtelijk te maken.