Skip naar content
digital natives
digital natives

Populaire Headless CMS systemen uitgelicht

Digital Natives implementeert al jaren diverse headless content management systemen voor klanten. Wij helpen graag bij het selecteren en inrichten van een nieuw CMS voor jouw organisatie.

Wat is een Headless CMS?

Een headless CMS is een content management systeem waarbij de content strikt gescheiden is van de presentatie. De term headless komt voort uit het scheiden van de head (de front-end) en het CMS. Een redacteur kan in het CMS content creëren binnen een voorgedefinieerde structuur waarbij de content niet is verweven met templates maar direct beschikbaar is via een API.


Voordelen van een headless CMS

Het gebruik van een headless CMS levert een flexibele technische architectuur op waarmee je in de toekomst makkelijk verschillende richtingen op kunt. De voordelen op een rijtje:

Traditioneel CMSHeadless CMS
Platform onafhankelijk
Het is makkelijk om verschillende systemen aan te sluiten op het CMS, bijvoorbeeld een website en een app

Flexibele technische architectuur
Technische onderdelen zijn makkelijk te vervangen of toe te voegen

Strikte scheiding tussen data en presentatie

Cloud native
Het CMS wordt als software as a service in de cloud gehost
Per CMS verschillend
API First
Alle content is beschikbaar via een API
MaatwerkOut of the box

Welke Headless CMS systemen zijn er?

De afgelopen jaren zijn er heel wat content management systemen bij gekomen dankzij de headless trend. Digital Natives heeft ruime ervaring met de implementatie van de volgende systemen:

Craft CMS

Craft CMS is een snel groeiend CMS dat zowel headless als traditioneel in te zetten is. Verschillende soorten content zijn snel op te zetten dankzij het flexibele data model. Craft CMS heeft een gebruiksvriendelijke user interface met veel out of the box content management features.

Doordat Craft CMS vanaf de basis is opgezet als CMS is onze ervaring dat het technisch een stuk degelijker in elkaar zit in vergelijking met bijvoorbeeld Wordpress. Het gebruikt solide coding principes waardoor onze developers er ook blij van worden.

Onderhoud & hosting van Craft CMS kan Digital Natives verzorgen en omdat de broncode openbaar is kunnen er maatwerk modules worden ontwikkeld. Zo hebben wij voor een klant in de zorg een custom content workflow ontwikkeld binnen het CMS.

Deze websites heeft Digital Natives met Craft CMS gerealiseerd

Contentful

Contentful is een headless CMS dat wordt aangeboden als software as a service. Dit heeft als voordeel dat de hosting en onderhoud van het CMS zijn afgedekt binnen de licentiekosten van het pakket. Out of the box is Contentful een uitgebreid systeem, tevens is er een marketplace met Contentful plugins en het is mogelijk om maatwerk modules te ontwikkelen binnen Contentful. Dit maakt Contentful erg flexibel.

Digital Natives heeft Contentful geïmplementeerd voor Greenhome

Prismic

Prismic is net als Contentful een software as a service headless CMS. De prijsstelling is een stuk aantrekkelijker dan Contentful en er is veel mogelijk. Het CMS is snel op maat in te richten met behulp van de visuele custom type builder. Tevens kunnen er makkelijk relaties gelegd worden tussen verschillende content typen. Prismic is gebruiksvriendelijk voor de eindgebruiker en voor developers bevat het veel handige tools, waaronder een Image Optimizer.

Prismic heeft geen plugin ecosysteem dus je bent beperkt tot de features die in het CMS zitten. Wel is het mogelijk om middels de API maatwerk apps te ontwikkelen. Voor veel use cases biedt het CMS echter voldoende flexibiliteit.

Feature matrix

Craft CMSContentfulPrismic
Prijs$ 299 / project
$ 59 / jaar na één jaar
Gratis tot 5 gebruikers
Vanaf $ 489 / maand voor meer gebruikers en/of features
Vanaf $ 3 / maand voor 3 gebruikers
Uptime99,9% via Digital NativesEnterprise plan (maatwerk)99,90% (Platinum)
99,99% (Enterprise)
HostingOn premiseSAASSAAS
Meertalig

Multisite

Revisiehistorie

Form builderVia pluginMaatwerkMaatwerk
Custom velden + content types

Plugin ecosysteem

Asset management

JSON APIVia plugin

Graphql API

Advies nodig in het selecteren van een Headless CMS?

We maken graag kennis. In een gesprek bespreken we jouw uitdagingen en voorzien we in een vrijblijvend advies.

Neem contact op
digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl