Skip naar content
digital natives
digital natives

GreenHome

Service platform zorgt jaarlijks voor energiebesparing bij 1000+ woningeigenaren

GreenHome wil de verduurzaming van Nederland versnellen door individuele woningeigenaren te helpen met hun eigen woning. Want aan duurzaam wonen zitten veel voordelen verbonden. Het is goed voor het milieu, wooncomfort stijgt en energiekosten nemen af. GreenHome beantwoordt deze vragen door onafhankelijke informatieverstrekking en persoonlijk advies op maat.

De uitdaging

Om deze hulp op grote schaal mogelijk te maken bedacht GreenHome het Regionaal Energieloket, in samenwerking met lokale organisaties, het bedrijfsleven en ruim 65 gemeenten. Het Regionaal Energieloket is hét digitale startpunt voor woningverduurzaming waar je persoonlijk en op lokaal niveau geholpen wordt. De wens om in korte tijd digitaal razendsnelle en gelokaliseerde service te leveren, het liefst via een headless CMS, bracht GreenHome bij Digital Natives.

Onze aanpak

In een unieke samenwerking ging een multidisciplinair team, bestaande uit medewerkers van GreenHome én Digital Natives, aan de slag met het te vernieuwen platform. We begonnen met een uitgebreide ontwerp-review om verbeteringen te identificeren. Vervolgens ontwierpen we een prototype om de reacties van de doelgroep te peilen. De verbeterpunten en feedback uit de prototype-test lagen ten grondslag aan het vernieuwde platformontwerp.

De nauwe samenwerking tussen Digital Natives en GreenHome zetten we in de ontwikkelfase voort; het Digital Natives development-team ontwikkelde de front-end van het platform, terwijl GreenHome zorg droeg voor de back-end, hosting en continuous deployment. We kozen voor een headless combinatie van het CMS Contentful, Typescript en het Nuxt Framework.

De focus lag in eerste instantie op informatievoorziening op gemeentelijk niveau, zodat elke gemeente haar inwoners direct persoonlijk en met relevante informatie kon bedienen via een eigen Regionaal Energieloket. Ook indexering en performance waren belangrijke thema’s om te zorgen dat informatie snel wordt geladen en goed vindbaar is voor iedereen.

Resultaat

Na een aantal succesvolle sprints lanceerden we samen het vernieuwde Regionaal Energieloket. Het platform waar woningverduurzaming begint. Je vindt er informatie op lokaal niveau, komt er in contact met vakspecialisten, maakt afspraken voor vrijblijvend persoonlijk advies en kunt de Digitale HuisScan doen – zo leer je binnen 2 minuten hoe je honderden euro’s per jaar kunt besparen door verduurzaming.

Door de combinatie van een headless CMS met het Nuxt framework is Regionaal Energieloket statically generated: bij wijzigingen in het CMS worden nieuwe pagina’s gegenereerd als statische HTML-pagina’s. Hierdoor is het platform optimaal te indexeren voor zoekmachine’s en is goede performance gegarandeerd. Zo zorgen we dat de informatie makkelijk vindbaar en beschikbaar is voor iedereen. Daarnaast is er nauwelijks server-infrastructuur nodig, waardoor de kosten voor hosting laag zijn.

Door de inzet van bestemmingspagina’s op maat voor elke Nederlandse gemeente, is er voor iedereen een herkenbare omgeving met informatie over energiebesparende maatregelen. Van het laatste nieuws, projecten en evenementen in de buurt tot subsidies en leningen in de gemeente; elk onderdeel van het platform is zo ingericht dat de informatievoorziening specifieker wordt zodra je de gemeente invoert.

Inmiddels is de HuisScan al meer dan 100.000 keer gedaan en worden er elke week honderden woningeigenaren op weg geholpen met woningverduurzaming; zo versnellen we samen de verduurzaming van Nederland.

We hebben met Digital Natives een erg fijne samenwerking gehad. We zochten een partner die niet alleen uitvoerde wat op het bordje komt, maar daadwerkelijk meedenkt met onze vraagstukken en zelf met suggesties komt voor eventuele verbeteringen. Op die manier creëer je een gezamenlijke kennis van het product wat ten goede komt aan snelheid en kwaliteit. Bij Digital Natives hadden we vanaf het eerste moment een goed gevoel. Digitale productontwikkeling kan lastig en onvoorspelbaar zijn, maar met Digital Natives vinden we altijd wel een oplossing waar beide partijen achter staan

Guus Stultiens

Product Owner Regionaal Energieloket

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl