Skip naar content
digital natives
digital natives

Nieuw Amsterdams Klimaat

Duurzaamheidsplatform genereert 200+ initiatieven voor Gemeente Amsterdam

Amsterdam wil een duurzame stad zijn, voor nu én voor de generaties die na ons komen. In 2019 sloot de stad daarom het Amsterdams Klimaatakkoord met als doel in 2050 klimaatneutraal zijn. De omslag naar schone energie vergt actie van ons allemaal. Samen bouwen we een Nieuw Amsterdams Klimaat.

De uitdaging

Hoe kan de Gemeente Amsterdam Amsterdammers helpen met de verduurzaming die nodig is om de doelen te bereiken, en hen de juiste praktische hulpmiddelen bieden? Vanuit dat uitgangspunt bedachten we een digitaal platform dat een holistische blik biedt op duurzaamheid in de gemeente. Een platform dat tools biedt aan iedereen die wil verduurzamen: jong of oud, bedrijf of woningeigenaar, publieke organisatie of VvE. Waar relevante informatie makkelijk te vinden is, en waar je kunt zien wat andere Amsterdammers doen. Kortom, dé plek om samen, met zijn allen, aan een klimaatneutraal Amsterdam te werken.

Onze aanpak

In nauwe samenwerking gingen Gemeente Amsterdam en Digital Natives aan de slag om tot een passend concept te komen. We begonnen met een strategie-fase waarin de visie, propositie, en belangrijkste kernwaarden werden bepaald.

Met die richting als vertrekpunt ontwierp Digital Natives een identiteit waarin de thema’s stad, technologie en natuur samenkomen, de Amsterdamse kruizen een plekje hebben en de nieuwe energie zichtbaar is.

Op basis van de identiteit maakten we een interactie- en visueel ontwerp en ontwierpen we een aantal prototypen van verschillende diensten op het gebied van verduurzaming.

In korte tijd bouwden we met een multidisciplinair team middels de SCRUM-methode de eerste versie van het platform. We kozen waar mogelijk voor open source technologie en maakten gebruik van een headless opzet met Craft CMS.

Net als de initiatieven die op het platform staan, is het platform zelf ook een begin. We voeren daarom op regelmatige basis verbeteringen door en voegen steeds nieuwe mogelijkheden en hulpmiddelen toe.

Resultaat

Na een korte periode van intensief sprinten lanceerde wethouder Marieke Doorninck tijdens het festival WeMakeThe.City het Amsterdams Klimaatakkoord en het bijbehorende platform Nieuw Amsterdams Klimaat. Een digitaal platform voor Amsterdammers die willen verduurzamen met uitgebreide praktische informatie op het gebied van subsidies, leningen, energiecoaches en algemene kennis.

Inmiddels zijn er honderden duurzame initiatieven te vinden op het platform – Amsterdammers zetten massaal hun schouders onder de doelen van de gemeente. Op de interactieve kaart vind je bijvoorbeeld informatie over klimaatneutraal sporten, de verduurzaming van Artis, de groene waterstof agenda van de Amsterdamse haven, aardgasvrij wonen, groene schuurdakjes en alles daartussenin.

Zo helpt het platform iedere Amsterdammer om een volgende stap te zetten naar een klimaatneutraal Amsterdam.

Webtoegankelijkheid

Om het platform toegankelijk te maken voor elke Amsterdammer hebben we extra aandacht besteed aan de WCAG-richtlijnen. Door onder andere te werken met goede kleurcontrasten, tekstalternatieven voor visuele content, navigatie door middel van het toetsenbord en ondersteuning van screenreaders zorgden we dat het platform ook toegankelijk is voor mensen met een functionele beperking. Dat resulteerde in de toekenning van een WCAG 2.1 AA certificaat door Stichting Accessibility, oftewel: een drempelvrije score van 100%!

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl