Skip naar content
digital natives
digital natives

Safety by design - hoe technologie zich verhoudt tot stalking en geweld

Kan technologie helpen om huiselijk geweld en stalking te voorkomen? Een nuttige en relevante vraag, zeker net na de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Professor Bridget Harris van Queensland University of Technology schreef recent over safety by design.

Uit onderzoek blijkt dat smartphones, online diensten en internet-connected devices steeds vaker worden gebruikt door plegers van (huiselijk) geweld en stalking, voornamelijk om controle uit te oefenen. Denk hierbij aan een slimme deurbel waarmee iemand in de gaten kan houden of bepaalde personen thuis zijn of het huis verlaten. Of bijvoorbeeld Apple Air Tags, een bluetooth apparaatje waarmee de locatie van voorwerpen - en personen - makkelijk te traceren is. Apple paste het apparaat aan zodat het een geluidssignaal afgeeft als het niet in de buurt is van de telefoon van de eigenaar, zodat het niet als digitale enkelband gebruikt kan worden. Maar ook eenvoudige dingen zoals iemands online status of de welbekende blauwe vinkjes van Whatsapp kunnen gebruikt worden om anderen in de gaten te houden.

Internet-connected devices worden steeds vaker gebruikt door plegers van (huiselijk) geweld en stalking

Harris bepleit dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor dienstverleners en makers van technologie. Zij kunnen immers bij het ontwikkelen van producten keuzes maken op het gebied van inclusiviteit, privacy, security en gebruiksgemak. In een door haar aangehaalde paper van IBM staan zelfs heel concrete voorbeelden van designkeuzes die ervoor kunnen zorgen dat de eindgebruiker de regie heeft over zaken die mogelijk bijdragen aan het risico op huiselijk geweld en stalking.

Het volledige artikel "Safety by design features can reduce stalking and domestic violence" lees je op The Next Web.

Een beter web

Hoe zorgen we voor een beter web? Lees het hier:

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl