Skip naar content
digital natives
digital natives

Wat een pattern-library kan betekenen voor je digitale platform

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is Front-end Developer Lars aan het woord. Hij selecteerde het artikel ‘Taking The Pattern Library To The Next Level’ van Vitaly Friedman over de inzet van ‘pattern libraries’. Hoe kun je als team omgaan met de uitdagingen die het gebruik van pattern libraries met zich meebrengt?

Het maken van websites is de afgelopen jaren uitgegroeid tot veel meer dan het ontwerpen en ontwikkelen van een aantal statische pagina’s. Websites worden groter en gebruikers verwachten dat de informatie die ze zoeken niet lang op zich laat wachten.

Dit biedt ons de uitdaging om steeds te blijven zoeken naar nieuwe en betere manieren om informatie te presenteren. Hierdoor groeit een website al snel uit naar een groot aantal verschillende componenten die op verschillende plaatsen op de website ingezet worden. Voor developers is het heerlijk om met herbruikbare onderdelen te werken, maar als dit er teveel zijn is het lastig een goed overzicht te houden. Hier komt het concept ‘pattern library’ of ‘living styleguide’ in beeld.

Een pattern library verschaft inzicht in alle verschillende componenten waaruit een website opgebouwd is. Denk bijvoorbeeld aan knoppen, lijstjes en sliders, maar ook aan grotere componenten zoals een ‘hero’ boven de pagina, of de footer. Eigenlijk een soort catalogus waarin developers en designers kunnen opzoeken welke onderdelen ze kunnen inzetten voor de site.

In theorie een heel goed en fijn concept dat voorkomt dat componenten inconsistent gebruikt worden, of zelfs een tijd later helemaal opnieuw worden gemaakt omdat het team dat er op dat moment aan werkt niet op de hoogte was van zijn bestaan.

Toch zijn we bij Digital Natives in de loop der tijd tegen een aantal problemen aangelopen die ook Vitaly Friedman in zijn artikel ’Taking The Pattern Library To The Next Level’ beschrijft. En voornamelijk het feit dat het knap lastig is om een pattern library up-to-date te houden na het initiële ontwikkeltraject.

Om een pattern library effectief in te zetten geeft hij ons een paar goede take-aways mee:

  • De library moet door het hele team gedragen worden en iedereen moet zich comfortabel voelen ermee te werken. Niet alleen developers. Het zou een onderdeel van de cultuur moeten zijn.
  • Naamgeving van componenten moet logisch zijn en door het hele team worden toegepast.
  • De library moet automatisch geüpdatet worden en bruikbaar zijn binnen zowel development als design tools.
  • Het is niet altíjd nodig om een pattern library in te zetten én up-to-date te houden.

Naast deze key take-aways wordt nog dieper ingegaan op hoe je deze punten concreet maakt en kunt toepassen binnen je eigen manier van werken. Al met al een interessante, frisse kijk op het inzetten van pattern libraries en zeker iets waar wij bij Natives mee aan de slag gaan!

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl