Skip naar content
digital natives
digital natives

Waarom ook jij het contract for the web moet tekenen

Het world wide web bestaat in 2019 precies dertig jaar, en wat bedenker Tim Berners-Lee betreft is het niet helemaal geworden wat het had moeten zijn. Natuurlijk heeft het web ons ongekende kansen geboden, heeft het gemarginaliseerde groepen een stem gegeven, en maakt het iedere dag ons leven een stukje gemakkelijker, maar helaas biedt het internet ook ontzettend veel mogelijkheden aan mensen met minder nobele bedoelingen.

Kortgezegd: het is wel heel gemakkelijk geworden om kwaad te doen.

Wat Berners-Lee betreft spelen er tijdens deze heugelijke dertigste verjaardag van het internet drie hoofdproblemen:

  1. Opzettelijk kwaad, zoals hacks en aanvallen door overheden, crimineel gedrag, en online pesterij
  2. Systemen die vervelend gedrag aanmoedigen zoals advertentie-gebaseerde verdienmodellen die clickbait en het virale verspreiden van misinformatie belonen
  3. Onbedoelde negatieve gevolgen van welwillende ontwerpers, zoals de gepolariseerde toon en kwaliteit van online discussies

De oplossing? Volgens Berners-Lee moeten we met zijn allen een contract ondertekenen. Een contract voor een beter web voor iedereen. In juli 2019 is de eerste conceptversie van het Contract for the Web gepresenteerd – de eerste stap naar een definitief document in december.

Principes voor een Contract for the Web

Het web is ontworpen om mensen samen te brengen en kennis vrij beschikbaar te stellen. Het hoort de mensheid te dienen en niet uit elkaar te drijven. En daar kunnen we allemaal iets aan doen. Door zich aan de volgende principes te wijden, kunnen overheden, bedrijven en burgers in de hele wereld het open web helpen beschermen als een publiek goed en een basisrecht voor iedereen.

Regeringen zullen

1. Ervoor zorgen dat iedereen verbinding met internet kan maken. Zodat iedereen, ongeacht wie ze zijn of waar ze wonen, actief online kan deelnemen.

2. Het hele internet altijd beschikbaar houden. Zodat niemand hun recht op volledige internettoegang wordt ontzegd.

3. Het fundamentele recht van mensen op privacy respecteren. Zodat iedereen het internet vrij, veilig en zonder angst kan gebruiken.

Bedrijven zullen

1. Het internet betaalbaar en voor iedereen toegankelijk maken. Zodat ieder het web kan gebruiken en vormgeven.

2. De privacy en persoonlijke gegevens van consumenten respecteren. Zodat mensen controle over hun online leven hebben.

3. Technologieën ontwikkelen die het beste in de mensheid ondersteunen en het ergste aanvechten. Zodat het web echt een publiek goed is dat mensen voorop stelt.

Burgers zullen

1. Vormgevers en samenwerkingspartners zijn op het web. Zodat het web rijke en relevante inhoud heeft voor iedereen.

2. Sterke gemeenschappen bouwen waar respectvolle discussies plaatsvinden die menselijke waardigheid respecteren. Zodat iedereen zich online veilig en welkom voelt.

3. Vechten voor het web. Zodat het web open blijft en een wereldwijde openbare bron voor mensen overal blijft, nu en in de toekomst.

Waarom vindt Digital Natives dit belangrijk?

Digital Natives is een optimistisch bedrijf. We bouwen mee aan het web, het liefst samen met voorwaarts denkende bedrijven, en we ontwikkelen leading online producten die een belangrijke rol spelen in de dienstverlening van de organisaties. Maar ook wij kunnen de problemen die Tim Berners-Lee opwerpt niet negeren. Het internet is iets moois en moet dat ook blijven. Als wij ons steentje kunnen bijdragen door dit initiatief te steunen, dan doen wij dat. En dus ondertekenden wij enthousiast het Contract for the Web op https://contractfortheweb.org/. Maar daar houdt het niet op: we moeten iedere dag weer samen met onze klanten de juiste keuzes maken om het internet betaalbaar en toegankelijk te houden. Een uitdaging die we maar al te graag aangaan. Doe je mee?

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl