Skip naar content
digital natives
digital natives

Crowdfunding in coronatijd: Voordekunst over het eerste halfjaar van 2020

Iedere zes maanden blikt voordekunst terug op wat er allemaal gebeurde op hun crowdfundingplatform. Je leest hun meest recente verslag op het voordekunst blog.

Dit jaar is de situatie natuurlijk even anders. Nederland was in de ban van het coronavirus en theaters, concertzalen en musea moesten hun deuren sluiten. Tegelijk zag voordekunst mooie online alternatieven ontstaan, en bewezen de makers zich enorm veerkrachtig en creatief.

Actiecampagnes door voordekunst en Digital Natives

Voordekunst en Digital Natives deden ook hun best om instituties en makers een handje te helpen in deze lastige tijd. Samen ontwikkelden we actiecampagnes voor instellingen en makers die inkomsten misliepen door het coronavirus. Een actiecampagne is niet gebonden aan een specifiek creatief project en heeft geen verplicht eindbedrag, maar is een vrijere oplossing voor instellingen en makers die hun inkomsten in deze tijd hard nodig hebben. In ruil voor bijzondere tegenprestaties doen donateurs een donatie. In tegenstelling tot crowdfundingcampagnes is het niet mogelijk voor een donateur om zijn donatie terug te ontvangen. Zo ondersteunen zij hun favoriete maker of instelling, de makers en instellingen genereren tijdelijk extra inkomsten. Sinds april meldden 84 actiecampagnes zich aan en werd er in totaal €224.140 gedoneerd specifiek aan actiecampagnes.

Nieuwe crowdfundingcampagnes

Maar lang niet alle projecten stonden in het teken van corona. In het eerste halfjaar van 2020 gingen er in totaal 325 crowdfundingcampagnes live en was het slagingspercentage 85%. In totaal werd er in de eerste zes maanden 2.036.000 euro gedoneerd aan creatieve projecten op voordekunst, uit 34.738 donaties en 253.151 euro aan partnerbijdragen.

Recordmaand

Daar komt nog eens verrassend nieuws bij: juni 2020 was de beste maand ooit op voordekunst! Er werd in totaal 515.012 euro opgehaald in juni met de meeste donaties ooit, 9.828 donaties.

We zijn erg trots op voordekunst, op alle makers en donateurs. Je leest meer details over de afgelopen zes maanden op het blog van voordekunst.

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl