Skip naar content
digital natives
digital natives

Zelfsturende teams: de kunst van het werkgeven

De afgelopen maanden organiseerden Spring House & Amsterdam Economic Board een serie gesprekken over de toekomst van werken, leren en pionieren. Dagelijks ervaren we ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Flexibilisering, mobiliteit, technologie, duurzaamheid en innovatie. Begrippen als werkgever en werknemer veranderen en er ontstaan nieuwe netwerken met opdrachtgevers en opdrachtnemers. De traditionele manier van het werkgeven is aan verandering toe. Tijdens één van de gesprekken werden Frederike & Erik uitgenodigd om mee te praten over de (nieuwe) manier van werkgeven bij Digital Natives. Wij nemen je in dit artikel mee in de kunst van het werkgeven bij Digital Natives.

In korte tijd is het team van Digital Natives gegroeid naar een team van 14 mensen. Tijd om na te denken over HR zaken. Een extern bureau deed onderzoek naar het beter inrichten van de organisatie. De conclusie: Er moet een management laag komen. Iets waar wij bij Digital Natives niet achter staan, en dus gingen we zelf op onderzoek uit.

Zelfsturende teams

In navolging van onder andere Deeson, een digital agency in de UK, kozen wij ervoor om te werken met vaste multidisciplinaire teams die volledig zelfsturend zijn. Ieder team bestaat bij ons uit een Lead Designer, een Front-end Developer, een Digital Marketeer, een UX Designer en een Back-end Developer. Wij gebruiken het concept van ‘Cirkels’ als besturingsysteem van onze organisatie (iedere cirkel is een zelfsturende entiteit met een eigen doelstelling, bijvoorbeeld voor Sales of Development).

Van functioneringsgesprekken naar doorlopende feedback

Feedback en beoordelingen worden gedaan op basis van de volgende drie onderdelen:

  • Doorlopende 360 graden feedback van teamleden
  • Klanten beoordelen teams
  • Coaches beoordelen werknemers op basis van de doelen die ze samen hebben opgesteld.

Werken zonder managementlaag

Veel organisaties claimen dat ze deze nieuwe manier van werken binnen hun organisatie hebben geïntroduceerd. Is Digtal Natives voorloper? Erik de Vreede, oprichter & strateeg: ‘Wij zijn zeker niet de eerste organisatie die op deze manier werken, sterker nog, andere organisaties hebben ons geïnspireerd. Wat wij echter wel zien en vaak terughoren is dat wij één van de eerste organisaties zijn die niet werken met een managementlaag. Onze teams zijn echt zelfsturend en wij bepalen niet vanuit de directie hoe onze medewerkers moeten werken. Voor ons als oprichters brengt deze manier van werken ook uitdagingen met zich mee. Welke rol nemen wij als directie aan? En hoe zorgen wij ervoor dat de hiërarchie die de afgelopen jaren is ontstaan niet automatisch doorloopt? Dat blijft een ongoing proces, waarvan wij onszelf steeds bewust zijn en waar we iedere dag beter in worden.’

De learnings bij deze nieuwe manier van werken

Op dit moment zitten we nog in de pilotfase van deze nieuwe manier van werken. De belangrijkste learnings tot nu toe:

  • Neem het team mee in alle stappen van het proces
  • Presenteer het niet als ‘set in stone’
  • Hanteer het insect & adapt principe
  • Maak feedback geven onderdeel van het proces.

Wil je verder praten met Erik of Frederike over de manier van werken bij Digital Natives? Neem contact met ons op.

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl