Skip naar content
digital natives
digital natives

Leestip: een introductie in perceived performance

Hoe snel je website of platform laadt is belangrijk voor je SEO-waarde en natuurlijk de gebruikerservaring, maar wist je dat er naast goede performance ook zoiets bestaat als perceived performance? Dit is hoe de mensen die je platform gebruiken de snelheid zelf ervaren. In onze eigen termen: voelt het “snappy”?

Omdat dit vrij subjectief is is het lastig in getallen te vatten. De Nielsen Norman Group onderzocht dit fenomeen al in de jaren ‘90 en publiceerde erover in het boek Usability Engineering. Grofweg kun je onderscheid maken tussen een actieve en passieve modus: moet je meer dan een seconde wachten tot er iets gebeurt, dan triggert dat de passieve modus in de bezoeker - alsof je voor een stoplicht staat te wachten. Bij die passieve modus is het slim om met zogeheten loading states te gaan werken. Denk hierbij aan spinners, laadbalken, etc. Onder die ene seconde zijn deze juist af te raden: daarmee trigger je juist vroegtijdig de passieve modus terwijl dat (nog) niet nodig is. Tussen de 0.1 seconde en 1 seconde wachttijd volstaat het om met subtiele indicaties te werken, zoals placeholder content en active states.


Meer tips over het omgaan met en inspelen op perceived performance lees je in het artikel An Introduction To Perceived Performance. Voor de developers en UX’ers onder ons is deze video over het gebruik van active state ook zeker de moeite waard.

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl