Skip naar content
digital natives
digital natives

Minimalisme draagt bij aan gewenst gedrag

Hoe draagt minimalisme bij aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX Design? Maar ook aan de productiviteit in je dagelijkse werk? Marloes selecteerde een artikel van Jeff Davidson.

De meeste mensen zijn bekend met de beperkte capaciteit van ons kortetermijn- en werkgeheugen. Deze kennis kan ons helpen bij de manier waarop we dagelijkse basis informatie tot ons nemen. Dit artikel van Jeff Davidson laat ons zien dat minimalisme bijdraagt aan conversie en het ontwerpen van gewenst gedrag in het geval van UX design, maar ook aan productiviteit in je dagelijkse werk.

Miller’s Law

Miller’s Law is de regel die er vanuit gaat dat een gemiddeld persoon zeven chunks aan informatie kan onthouden. In het geval van taal is een woord bijvoorbeeld een chunk, bestaande uit meerdere letters. Bij design kan het ook gaan om een aantal knoppen in een menu of het aantal stappen in een infographic. Het magische getal wat zelfs de grootste sukkel kan kan onthouden is vijf, en met een super goed getraind werkgeheugen onthoud je maar liefst negen chunks.

Hoe minder informatie, hoe beter

Als je een website ontwerpt, wil je natuurlijk dat deze optimaal converteert en dat het gebruik van jouw interface geen problemen oplevert. Het is daarom belangrijk dat iemand de juiste informatie van een nieuw en onbekend design kan verwerken en onthouden. Hoe minder informatie je toevoegt, hoe minder keuzes een gebruiker hoeft te maken. Zo maak je het makkelijker om gewenst gedrag bij de gebruiker te stimuleren.

Vijf tips om informatie beter te onthouden

Onze hersencapaciteit is niet alleen belangrijk bij design, maar ook in ons dagelijks werk. Hoe vaak heb je niet het gevoel dat je in een vroeg stadium van Alzheimer verkeert? Dit heeft te maken met een overdosis aan informatie, die veel werknemers en werkgevers dagelijks te verwerken hebben. Dat is niet alleen lastig om te onthouden, maar ook stressvol en slecht voor je prestaties. Gelukkig kun je hier iets aan doen door de hoeveelheid informatie behapbaar te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door minder verschillende tools te gebruiken. Alhoewel het soms lijkt dat tools je helpen, ze zorgen ook voor ontzettend veel afleiding en eisen behoorlijk wat ruimte op in je kortetermijngeheugen.

Wat kun je doen? Hier zijn alvast vijf willekeurige tips om te onthouden:

  • Bedenk eens hoeveel verschillende tools en applicaties je gebruikt om te communiceren,
  • Verwijder applicaties die je nooit gebruik,
  • Gebruik één inbox voor je mail,
  • Maak een fysiek SCRUM-bord óf werk in JIRA, maar doe het vooral niet allebei,
  • en werk niet aan te veel verschillende projecten op één dag.

Heb jij nog een tip die je met Marloes wilt delen? Mail Marloes via marloes@digitalnatives.nl

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl