Skip naar content
digital natives
digital natives

Waarom één ding tegelijk doen je effectiever en gelukkiger maakt

Iedere week houden onze digital natives het nieuws in de gaten. Deze week is digital marketeer Sophie aan het woord. Sophie selecteerde dit artikel ‘Vergeet multitasken. Waarom het beter is om één ding tegelijk te doen’ op bedrock.nl.

Multitasken, ik betrap mezelf er regelmatig op. Niet omdat het me per se heel happy maakt, ik word er juist onrustig en soms zelfs gestrest van. Even snel een mailtje tikken terwijl ik eigenlijk aan de telefoon ben, tijdens een meeting nog een paar to-do’s aan mijn lijstje toevoegen, tijdens het schrijven van dit artikel de planning nog 3 keer dubbelchecken. You name it, I do it. Als ik weet dat ik er persoonlijk onrustig van word, waarom doe ik het dan? Omdat de dingen die tussendoor komen vaak de welbekende 2 minuten taken zijn en ik altijd heb geleerd dat je die maar beter direct kan uitvoeren. Dan zijn ze in ieder geval van je lijstje af en kun jij met een opgeruimd gevoel en een leeg hoofd verder met waar je mee bezig was, toch?

Niet dus, blijkt uit dit artikel op bedrock.nl. Volgens een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan de Universiteit van Londen verlaagt multitasken tijdelijk je IQ. That’s right, door te multitasken daalt je IQ tijdelijk sterker dan door bijvoorbeeld wiet roken of een nacht niet slapen.

Ja, maar ik kan het wél!

Grappig genoeg denken we in grote getale dat wij de uitzondering zijn op de regel en wij wel meerdere dingen tegelijk kunnen. Volgens Psychologie Magazine denkt zelfs 2/3 van de Nederlanders makkelijk drie taken tegelijk uit te kunnen voeren. In werkelijkheid bedraagt dit slechts 2% van de bevolking, de zogenaamde supertaskers. Nogal een verschil dus.

Dave Crenshaw, managementdeskundige en schrijver van ‘Multitasken Bestaat Niet’, legt uit dat multitasken voor de meeste mensen eigenlijk resulteert in switchtasken. In plaats van echt twee dingen tegelijk te doen wissel je razendsnel tussen de taken, geef je je brein onvoldoende tijd om informatie te verwerken en ga je uiteindelijk fouten maken.

Een pleidooi voor monotasken

De schrijfster van dit artikel roept daarom op tot monotasken, oftewel één ding tegelijk doen. Voordelen zouden onder andere zijn:

  • efficiënter werken,
  • minder fouten maken,
  • minder stress beleven,
  • meer zelfdiscipline ontwikkelen,
  • je spanningsboog verlengen.

Sign me up! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Als jij, net als ik, altijd minstens 10 tabbladen tegelijk open hebt staan, 5 mails tikt zonder eerst één af te maken en regelmatig collega’s aan je bureau hebt met dringende vragen is het misschien lastig om cold turkey multitasken voor monotasken te verruilen.

Ik ben daarom voornemens om langzaam af te kicken en minstens één belangrijke taak per dag uit te voeren voordat ik aan een nieuwe begin. Of het nu om een presentatie gaat, een belangrijk voorstel, een analyse of een nieuw ontwerp. Mijn telefoon gaat in een la, mail gaat uit en vragen kunnen even wachten.

Wat het me gaat brengen weet ik nog niet, ik ga het in ieder geval proberen. Heb jij nog goede productiviteit- of concentratietips? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl