Skip naar content
digital natives
digital natives

Wat een filmnerd ons kan leren over digitale technologie en design

Deze week scrollde Digital Natives-developer Gijs Wilbrink door zijn favoriete filmkanaal op YouTube, en verbaasde zich over de inzichten die hij kreeg over ons eigen vakgebied.

Bekentenis: mijn vaakst gebruikte bron in het kanaal waarin we bij Digital Natives interessante artikelen delen is geen technologieblog, ook geen fancy digital designwebsite, maar een YouTubekanaal over films. Althans, een kanaal dat bijgehouden wordt door een zelfverklaarde filmnerd. The Nerdwriter. De nerdwriter heeft zichzelf gespecialiseerd in het relatief nieuwe genre van video essays, waarin hij met zijn prettige vertelstem en mooie visuals grossiert in het maken van grappige, duidelijke essays met een perfecte spanningsboog. En vooral: hij heeft heel erg fascinerende inzichten.

Zo weet de nerdwriter feilloos bloot te leggen waarom Batman v. Superman zo’n slechte film was (teveel epische momenten, te weinig meeslepende scènes), hoe Louis CK zijn grappen vertelt (met een súperzorgvuldige opbouw) en wat The Truman Show ons leert over politiek (teveel om op te noemen). Er is allemaal geen speld tussen te krijgen. Maar hoe goed de essayist ook is in het linken van zijn filmkennis aan allerhande actuele zaken in de wereld om ons heen, ik vind het vooral knap hoe hij daarnaast ook nog heel veel zinnige dingen vertelt over technologie en design.

Het lukt hem keer op keer om in een glasheldere stijl punten aan te stippen binnen dit onderwerp – ons vakgebied – die wij als insiders af en toe over het hoofd zien. Punten over de grote machten in de technologiesector, monopolisten, hoe zij elkaar beconcurreren en ook nodig hebben, en hoe de nabije digitale toekomst er uit gaat zien. Misschien is het de afstandelijke blik van de filmcriticus, misschien is het de voorkeur voor samenzweringstheorieën en die ongetwijfeld ingegeven is door een overdosis dystopische science films, maar na een essay van 5 minuten Nerdwriter leer je altijd meer over het digitale tijdperk dan je van te voren voor mogelijk houdt.

Twee voorbeelden, zonder verdere inleiding, want de essayist legt het zelf allemaal veel beter uit dan ik.

Waarom Apple en Samsung elkaar nodig hebben

Waarom Amazon Go binnenkort alle supermarkten en winkels infiltreert

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl