Skip naar content
digital natives
digital natives

Een college over 30 jaar verandering op het web

“‘Wie maakt zich weleens zorgen over zijn eigen gedrag op het internet?” Drie van de vijftien handen gaan de lucht in uit de groep vierdejaars studenten communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Ik vertel deze middag iets over wat er veranderd is in de 30 jaar dat het web bestaat. En ik heb geluk: ironisch genoeg is het college niet via een scherm, maar op locatie.

In een tijd waarin technologie ons omringt en het web in al je behoeften kan voorzien is het leuk om wat perspectief te kunnen geven: maar één generatie geleden was dit nog helemaal niet vanzelfsprekend. Het is een trip down memory lane. Zo kan ik me mijn eerste momenten op het web goed herinneren: 15 minuten per week inbellen over een slome telefoonlijn. Een eigen website knutselen met HTML. Later schrijven over de opkomst van het dan nog ‘vreemde’ Twitter. Een afstudeerfilm schieten met open source live cams in Nederland. Meegaan op de golven van de markt met een start-up.

Het is heel hard gegaan. Tech is Big geworden. Algoritmes domineren de ervaring die mensen dagelijks hebben op het web. Frictieloosheid is de standaard. En dat heeft zijn effect op de markt en de maatschappij. Een studente geeft aan soms 5 uur op een dag op youtube in te tunen. Zo heeft iedere generatie haar eigen techverslaving. Toch zijn de opstapelende statistieken over de effecten van sociale media niet mals.

We hebben het over de onzichtbare kant van het web en wat wenselijk is voor de toekomst. Zoals een nieuwe ethiek die ontstaat in het contract for the web, of de groeiende kracht van crowdsourcing en crowdfunding. Zo blijkt het publiek op Voordekunst dit coronajaar meer betrokken dan ooit. Misschien hoeven we dus alleen maar terug te gaan naar de kern van waar het web altijd goed in is geweest: het verbinden van mensen en kennis. Hebben we Big Tech daarbij nodig? Als we in 30 jaar tijd het huidige web hebben kunnen maken, met alles wat we nu weten, wat kunnen we dan bereiken in de komende 5 jaar? Het is aan de makers (...wel even de notificaties uitzetten 🔔📱).

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl