Skip naar content
digital natives
digital natives

Tech voorspellingen voor 2022

Software updates, een term waar maar weinig mensen echt warm van worden! Toch is 2022 een jaar waar onze developers naar uit kijken. Er staan namelijk veel mooie veranderingen in de steigers voor de open source software waar Digital Natives dagelijks mee werkt.

Vue 3

Afgelopen september is Vue 3 officieel uitgebracht. De opvolger van Vue 2 — waar we jarenlang met veel plezier gebruik van hebben gemaakt — bevat een aantal nieuwe features die het ontwikkelen van de front-end een stuk plezieriger maken.

Vue 3 maakt gebruik van de modernste technieken en is daardoor een stuk sneller en efficiënter dan zijn voorganger. Ook is goed nagedacht over manieren om grote applicaties op een schaalbare manier te kunnen ontwikkelen. Mede hierom zijn concepten als composition, teleport en fragments geïntroduceerd. Daarvan worden wij als developers bij Digital Natives heel enthousiast!

Naast deze veranderingen zijn er onder de motorkap een groot aantal verbeteringen doorgevoerd die deze versie weerbaar maken voor de toekomst. Om optimaal van deze features te profiteren maken wij de komende maanden stap voor stap de transitie naar deze nieuwe versie van Vue.

Nuxt 3

Natives maakt sinds een jaar of twee veelvuldig gebruik van Nuxt.js. Een stukje software dat een aantal superkrachten toevoegt aan Vue.js. Zo stelt Nuxt ons bijvoorbeeld in staat om pagina's (vooraf) op de server te genereren, wat SEO scores ten goede komt.

Het uitbrengen van Vue 3 heeft voor de ontwikkelaars van Nuxt een groot aantal deuren geopend. De nieuwe versie die logischerwijs volgt is tot 75% minder zwaar voor de browser, is in staat effectiever om te gaan met data en maakt het development proces over de gehele lijn een stuk efficiënter.

De precieze releasedatum voor Nuxt 3 is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar wij kijken er zeer naar uit om er begin volgend jaar mee aan de slag te gaan!

Daarvan worden wij als developers bij Digital Natives heel enthousiast!

Laravel 9

Waar het ontwikkelteam van het Laravel Framework tot voor kort ieder half jaar met een nieuwe (major) versie op de proppen kwam, hebben zij in 2021 besloten om over te stappen naar een jaarlijkse releasecyclus. Dat betekent dat zij slechts één keer per jaar een grote update uitbrengen.

In januari 2022 staat ons Laravel versie **9 te wachten. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat PHP versies ouder dan 8 niet meer ondersteund worden. Verder mogen we, zoals altijd, een aantal fijne nieuwe verbeteringen aan het framework verwachten.

Doordat Laravel op een slimme manier nieuwe features introduceert, verwachten wij dat de stap van Laravel versie 8 naar 9 relatief overzichtelijk zal zijn.

Craft CMS 4

Over de nieuwe versie van Craft CMS is op dit moment helaas nog niet heel veel bekend, maar de geruchten gaan dat ook Craft 4 in 2022 aan de wereld wordt voorgesteld.

Tot dusver is bekend dat er een grotere focus op accessibility zal liggen en dat we meer mogelijkheden krijgen om velden op te bouwen en te structureren. Daarnaast zullen er een aantal features geïntroduceerd worden waardoor content efficiënter beheerd kan worden. Hopelijk zien we dus een aantal hele fijne verbeteringen tegemoet voor iedereen die dagelijks met Craft werkt.

Conclusie

We streven er bij Digital Natives altijd naar om voorop te lopen in onze technische keuzes. We worden dan ook heel blij wanneer er nieuwe versies uitkomen van de open source software waar wij dagelijks mee werken. Craft CMS, Laravel, Vue en Nuxt zijn de bouwblokken van onze technische stack, dus het komende jaar biedt op technisch gebied veel kansen! 🤓

Magazine

Interessant? Lees hier meer over strategie, tech en design

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl