Skip naar content
digital natives
digital natives

Gladwell Academy en Digital Natives lanceren nieuw multi-site platform

Onlangs hebben we de eerste versie van het digitale platform gelanceerd voor Agile educatie-instituut Gladwell Academy. In dit project werken wij op basis van Agile/Scrum. Ik sprak met onze Scrum master Loes en product owner Jiri van Gladwell Academy over hun ervaring tijdens de ontwikkeling hiervan.

Sasja: Jiri, voor Gladwell Academy hebben jullie samen met Digital Natives een nieuw digitaal platform gebouwd. Jullie zijn met ons in zee gegaan voor een bepaalde uitdaging, wat was die uitdaging?

Jiri: We zijn een snelgroeiend bedrijf wat met zich mee brengt dat er continu aan alle kanten wordt gewerkt aan de website. We hebben een strategisch marketingvraagstuk, maar ook een technisch vraagstuk door dat er steeds meer problemen begonnen te ontstaan door technical debt. Doordat je continu aan het ontwikkelen bent - legostukje op legostukje - geeft dat op een gegeven moment problemen. Het overzicht ontbrak en ook technisch was het niet meer beheersbaar. Dus onze uitdaging was: hoe moeten we ons digitaal presenteren en hoe kunnen we een passende website maken from scratch, die goed weergeeft waar we voor staan als bedrijf?

Sasja: Waarom was Digital Natives de juiste match?

Jiri: Een aantal aspecten waren belangrijk voor ons. We hebben gelet op of het bedrijf ook op marketing- en brandingvlak mee kan denken, omdat we onszelf deels opnieuw moesten uitvinden. Ook was het van belang dat het bureau het technische stuk goed beheerst. Maar de doorslaggevende reden voor ons was dat we het echt samen konden doen met Digital Natives. Dus niet: hier heb je een opdracht, ga maar aan de slag. Ik geloof niet dat het op die manier kan. We wilden zelf ook meer grip op de technische infrastructuur, dus het idee van samen ontwikkelen met experts matchte heel goed. Dat we dit alles op een Agile/Scrum manier konden doen maakte voor ons de fit compleet.

De doorslaggevende reden voor ons was dat we het echt samen konden doen met Digital Natives.

Sasja: Loes, is het nauw samenwerken en meedenken als team de manier waarop Digital Natives standaard te werk gaat?

Loes: Onze mensen houden van samenwerken en meedenken. Natuurlijkerwijs gebeurt het al dat we nauw in contact staan met elkaar en de klanten waar we mee werken. Onze insteek is altijd om langdurige, prettige samenwerkingen op basis van vertrouwen aan te gaan. Voor dit project is het team samengesteld uit zowel mensen van Gladwell Academy als van Digital Natives. Het is dus letterlijk een samengesteld team.

Sasja: Hoe vind je dat werken in de praktijk?

Loes: Ik ervaar het als heel leuk en waardevol. Zo hebben we een developer vanuit Gladwell Academy die hele specifieke kennis heeft van de systemen waar we mee hebben gewerkt. Ook fijn om die fysiek aanwezig te hebben. Hetzelfde geldt voor de webmaster/conversiespecialist van Gladwell Academy die in nauw contact staat met de marketeers en veel kennis heeft over de content. Het is heel fijn om die dagelijks aan boord te hebben om mee te sparren. Het voegt waarde en efficiëntie toe. Je denkt dingen beter uit en kunt problemen eerder tackelen.

Sasja: Jiri, Gladwell Academy had een sterke voorkeur om de nieuwe website te ontwikkelen middels het Scrum framework, waarom?

Jiri: Gladwell Academy is Agile, dat is onze core business. We zijn een educatiebedrijf dat andere organisaties helpt om Agile te worden. Op die manier zijn ze wendbaarder en kunnen ze sneller hun klantvraag oplossen. Een product in de markt zetten heeft tijd nodig, maar wensen in de markt veranderen continu. Als je niet bereid bent om ook tijdens het ontwikkelproces keuzes te veranderen op basis van nieuwe inzichten ontstaat het risico dat je wordt ingehaald door de realiteit en daarmee je eindproduct uiteindelijk niet meer aansluit op de vraag.

Scrum is een manier van werken binnen het Agile gedachtegoed, dus past dit goed bij ons. Maar het project moet zich er wel voor lenen. Bij een voorspelbaar project is het niet nodig, maar grote projecten zijn zelden goed voorspelbaar En zeker bij softwareontwikkeling is Agile werken belangrijk omdat dit soort projecten vaak complex, innovatief en dus daarom moeilijk te voorspellen zijn. Met Agile blijf je wendbaar en blijf je evalueren. Zo kun je continu opnieuw prioriteiten stellen. Je past het plan aan op basis van de informatie die er op dat moment is. Dat kan bij wijze van spreken dagelijks wisselen.

Sasja: Hoe vond je het Scrummen met het Digital Natives team gaan?

Jiri: Het was een nieuw team en een nieuw project. Dat betekent dat we tijdens het traject moesten leren. Digital Natives is super pro-actief geweest in het signaleren van problemen. Dit gaf ons de kans om samen veel te leren. Het Agile Manifesto beschrijft vier kernwaardes waarvan één is “Responding to change, over following a plan”. Dat wil zeggen dat het belangrijk is een plan te hebben en te volgen, maar het nog belangrijker is om te kunnen afwijken wanneer nodig. Het belangrijkste is om samen naar een oplossing te zoeken en daar heeft Digital Natives zich altijd goed in opgesteld. We hebben continu de kracht laten zien van samen met elkaar dingen oplossen.

Sasja: Super! Leuk dat jullie iets over het proces wilden vertellen vanuit verschillende perspectieven. In een volgende blog gaan we verder in op het Scrum framework. Daarin bespreken we onder andere de voorwaarden om goed op basis van Scrum te kunnen werken. En ook de voor- en nadelen hiervan!

Benieuwd naar het resultaat van het nieuwe multi-site platform van Gladwell Academy? De website valt hier te bewonderen.

Lees in ons online magazine

Hoe we succesvolle digitale platformen ontwikkelen

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl