Skip naar content
digital natives
digital natives

Digitaal Theater

Mediaplatform voor podiumkunsten

Digitaal Theater biedt internationaal georiënteerde podiumkunstenorganisaties een mediaplatform voor het bereiken en engageren van een wereldwijd publiek. Het platform bevat een rijk aanbod aan kwalitatieve live- en eerder opgenomen video on demand voorstellingen.

Digitaal Theater is een initiatief van Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam en Nederlands Dans Theater, in samenwerking met Digital Natives en met steun van Fonds 21.

De uitdaging

Een betrouwbaar, schaalbaar en gedeeld systeem

Door de pandemie raakte digitalisering in een stroomversnelling. Na een periode van experimenteren besloten ITA, Nederlands Dans Theater en Holland Festival de handen ineen te slaan om gezamenlijk een nieuw mediaplatform te realiseren.

Uitgangspunt hierbij was het creëren van een hoogwaardig digitaal platform op basis van een overkoepelende gedeelde technische infrastructuur, waarbinnen de verschillende organisaties konden werken in een eigen omgeving. Schaalbaarheid van de infrastructuur en technologie was een belangrijke voorwaarde om het platform in de toekomst makkelijk in te kunnen zetten voor andere podiumkunstenorganisaties.

Door de pandemie is de digitalisering versneld, zowel nationaal als internationaal. Daarmee leerden wij ook meer over nieuwe mogelijkheden, waaronder de artistieke meerwaarde die het online presenteren van dans kan bieden

Willemijn Maas

Directeur Nederlands Dans Theater

Het creëren van een ijzersterke ervaring voor een breed publiek

De ambitie voor Digitaal Theater is groot: het platform moest de standaard zetten in de online theaterervaring.

Voor bezoekers biedt Digitaal Theater een exclusieve en volwaardige theater ervaring thuis; anders dan een avond film kijken op de bank. Tegelijkertijd moest de mate van gebruiksvriendelijkheid zeer hoog zijn zodat een brede doelgroep het platform gemakkelijk en laagdrempelig kan gebruiken.

Bij een succesvolle digitale liveproductie komen een hoop factoren samen. Van vakkundig camera- en audiowerk tot hoge streamkwaliteit en van duidelijke bezoeker onboarding tot razendsnelle support waar nodig. Producenten, artiesten, streaming engineers en support teams werken samen aan de creatie van een perfecte (kijk)ervaring.

Het succes van Digitaal Theater wordt dus niet alleen bepaald door de gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers, maar ook door de gebruiksvriendelijkheid voor de organisaties en alle mensen die samen aan een voorstelling werken.

De oplossing

Platform as a Service voor podiumkunsten

Digitaal Theater biedt de mogelijkheid om voorstellingen live te streamen en vooraf opgenomen voorstellingen (tijdelijk) on demand aan te bieden aan een wereldwijd publiek.

Er is veel aandacht besteed aan het creëren van een hoogwaardige kijkervaring op verschillende devices. Het is daarnaast mogelijk en makkelijk om voorstellingen te (chrome) casten naar een ander scherm.

Om bezoekers zo goed mogelijk te bedienen kunnen zowel het platform als de voorstellingen in verschillende talen worden aangeboden. Bezoekers kunnen tijdens het kijken naadloos wisselen van ondertitel- of audiotaal.

Door de opzet van het platform is het eenvoudig om andere organisaties toe te voegen. Zelfs wanneer zij andere ticketing- of livestreaming diensten gebruiken.

Context-afhankelijke interface

De interface van het platform verandert op basis van de context en bijbehorende behoeften van de verschillende bezoekers. Informatie wordt dynamisch en op basis van tijd aan bezoekers getoond, voor en na de voorstellingen.

De digitale souffleur voorziet bezoekers bovendien pro-actief van extra nudges om de kijkervaring te optimaliseren en bij eventuele issues met de stream.

Het ontwerp is gestoeld op mediaconventies en loodst bezoekers effectief door de benodigde stapjes voor een ideale kijkervaring. De interface-elementen zijn voor iedere organisatie hetzelfde, met de vrijheid om deze naar eigen inzicht in te vullen en de eigen look and feel te behouden.

Een betrouwbaar platform op maat

Om de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen te borgen kozen we voor een maatwerkoplossing op basis van Vue.JS. Voor het aanbod van hoge kwaliteit livestreams en video on demand integreerden we videoplatform Mux.

We bouwden een maatwerk CMS met Laravel Nova waarin de verschillende organisaties verschillende gebruikers, rechten en rollen kennen. In het CMS kunnen zij gemakkelijk voorstellingen aanmaken, streams toevoegen, shows beheren en digitale theaterproducties ontsluiten.

Met het oog op betrouwbaarheid is er veel zorg gestoken in het ontwikkelen van back-up functionaliteit. Als een stream uitvalt kan er moeiteloos worden omgeschakeld naar een andere aanbieder zoals Youtube, Vimeo of Amazon Web Services (AWS). Om zeker te weten dat het platform veel verkeer aankan zijn er bovendien stresstests gedaan met duizenden bezoekers tegelijkertijd.

Naast de integratie met Mux en verschillende back-up stream opties koppelden we verschillende andere systemen waarmee de organisaties werken, waaronder ticketing provider Tixly en customer chat Zendesk voor live support.

Startupmentaliteit voor maximale product innovatie

Online succes behalen met een innovatief product is een opgave. Door de platformstrategie van een startup te omarmen was het mogelijk om iteratief te bewegen naar een waardevol product. Hiervoor gold:

  • Heldere doelen en succescriteria als uitgangspunt
  • Data als middel om de juiste keuzes te maken
  • Validatie als constante graadmeter
  • Inzichten voortdurend doorvertalen naar concrete productverbeteringen

Door na elke sprint te testen met echte gebruikers is complexe functionaliteit, zoals casting en audio-instellingen, iteratief ontworpen, gevalideerd en gebouwd.

De impact

Theater thuis toegankelijk voor een breed nieuw publiek

Na een periode van intensief testen werd in april 2023 de eerste grote voorstelling van Digitaal Theater aangeboden: Climb the Sky van Nederlands Dans Theater. De reacties waren overweldigend positief:

  • Gebruikers beoordeelden Digitaal Theater op alle fronten beter dan de oplossingen die daarvoor in gebruik waren.
  • De overall gebruikservaring verbeterde gemiddeld met 17%
  • Het proces van toegang verkrijgen tot de digitale voorstelling verbeterde met 19%
  • Er werden 14% minder issues gemeld

De voorstellingen die sindsdien zijn aangeboden worden steevast positief ervaren en beoordeeld door bezoekers.

Ook de kwaliteit van de streams is betrouwbaar en stabiel. Zo was de gemiddelde stream quality bij ITA's The Damned 85, terwijl er 1500 simultane streams werden aangeboden.

Het is fantastisch te ervaren dat er een groter en diverser publiek bereikt kan worden met livestreams. En niet alleen voor publiek uit het buitenland, ook voor diegenen die fysiek niet in de zaal aanwezig kunnen zijn. Het publiek moet nog meer bekend worden met alle culturele digitale aanbod. Met de komst van dit platform blijven wij daarin investeren

Clayde Menso

Directeur Internationaal Theater Amsterdam

De Digital Natives aanpak

Hoe wij deze impact mogelijk maken

De toekomst van Digitaal Theater

Het platform wordt in een volgende fase met meer functionaliteiten verder ontwikkeld. Bovendien wordt het platform ook toegankelijk voor andere culturele instellingen.

Er is zoveel interessante, inspirerende en fantastische content op het gebied van podiumkunsten dat wij met een breed publiek in Nederland en wereldwijd willen delen. Wij, Holland Festival, NDT en ITA, nodigen uitdrukkelijk andere culturele organisaties uit om zich aan te sluiten bij en ook gebruik te maken van Digitaal Theater als platform, waarbij we graag samen met Digital Natives onze kennis delen, en het platform in bekendheid en gebruik door ontwikkelen en laten groeien.

Emily Ansenk

Directeur Holland Festival

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl