Skip naar content
digital natives
digital natives

Vue.js Conference 2022 takeaways

Bij DN vinden we het belangrijk dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het vakgebied. Vooral in de wereld van (front-end)development hoef je maar even niet op te letten of je hebt de hipste plugin van dat jaar gemist. En dat zou zonde zijn.

Nadat we - door de pandemie - twee jaar lang op het web en onze eigen nieuwsgierigheid waren aangewezen voor de laatste ontwikkelingen, hadden we afgelopen week eindelijk weer de kans om een tech conferentie in het écht te bezoeken.

Op 2 en 3 juni was het zo ver: een delegatie van acht van onze developers werd gescheiden van hun beeldscherm, muis en toetsenbord om VUEJS AMSTERDAM te bezoeken 🔛

Twee dagen volgepakt met presentaties over front-end development; en in het specifiek over Vue.js en de daarbij horende technieken, packages, plugins en concepten die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit het Vue landschap. En dat allemaal in Theater Amsterdam, met een (bioscoop)scherm van 500 vierkante meter, als thuisbasis.

In a nutshell

Voor eenieder die de conferentie niet heeft kunnen bijwonen hebben we wat belangrijke punten op een rijtje gezet.

Vue 3 staat op het punt om Vue 2 te verstoten

Hoewel Vue 3 al in september 2020 werd uitgebracht, duurde het even voordat de nieuwste versie van het framework écht de aandacht kreeg die het verdiende. Sinds eerder dit jaar is Vue 3 echter officieel de standaard versie geworden.

Het overgrote deel van packages en plugins die voor Vue 2 beschikbaar waren zijn inmiddels (in een betere vorm) beschikbaar voor Vue 3, en nieuwe concepten zoals de composition API worden door steeds meer developers omarmd.

2022 wordt dus het jaar van Vue 3. Tijd om te updaten!

Nuxt 3 wordt in de zomer verwacht

Bij DN zijn we nog niet officieel overgestapt naar Vue 3. Dit komt omdat we veel met Nuxt.js werken. Nuxt is een framework dat een aantal welkome features biedt die ons leven als developer een stuk aangenamer maken. De nieuwste versie maakt gebruik van Vue 3 en belooft nog veel meer toffe verbeteringen.

Het kost het Nuxt team echter iets langer om de switch naar Vue 3 te maken. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. De Co-founder van Nuxt, Sébastien Chopin, gaf tijdens zijn presentatie aan dat hij verwacht dat we de nieuwe (stabiele) versie van Nuxt 3 deze zomer kunnen verwachten. #hyped 🍍

Iedereen is hyped over de composition API

Maar nog niemand weet precies in welke mate dit de bestaande Options API zal vervangen. Schrijven we volgend jaar alleen nog maar composables? Of trekken we schoorvoetend de conclusie dat de Options API eigenlijk toch best fijn is?

Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen: de Composition API biedt ongelofelijk veel kansen om patronen die worden hergebruikt op een (veel) effectievere manier te implementeren. Er kleeft echter ook een risico aan die vrijheid: in verkeerde handen kan het de leesbaarheid en voorspelbaarheid van de code ontzettend schaden. Terwijl die voorspelbaarheid juist de kracht is van de Options API.

De community zal de komende maanden (en jaren) aan den lijve ondervinden wat de juiste balans is tussen het gebruik van de Options API en de Composition API. Gelukkig sluit de een de ander voorlopig niet uit. Hopelijk blijft dat zo.

Bij Digital Natives zullen we gretig gebruik maken van beiden. We hebben afspraken hoog in het vaandel staan binnen het dev team, dus we zullen altijd een gewogen balans opmaken tussen efficiëntie en leesbaarheid van code.

🍍🍍🍍 Pinia? What’s a Pinia? 🍍🍍🍍

Niemand die de conferentie heeft bezocht kan nog zeggen dat hij niet van Pinia gehoord heeft. Als er één onderwerp in veel talks terug kwam, was het Pinia. In drie of vier presentaties was Pinia het hoofdonderwerp, en nog tientallen keren werd Pinia op ‘subtiele’ wijze benoemd.

Voor de techies onder ons: Pinia is een relatief nieuwe package om state management binnen Vue apps op te lossen. Een simpeler alternatief voor VueX, met een betere developer experience.

Bij DN maken we nog maar zelden gebruik van Pinia, maar na al deze inzichten staat hij zeker hoog op ons lijstje.

VueX is zó 2021 🤷🏼‍♂️

Prize raffles, coffee breaks, (vegan)food & drinks — en meer

VUEJS AMSTERDAM zou geen tech conferentie zijn als er niet een hele dosis gratis t-shirts, stickers, koffie en eten te halen zou zijn. De stands waarin bedrijven hun laatste ontwikkelingen presenteerden [lees: stiekem developers probeerden te werven met behulp van gratis goodies] waren ook alom aanwezig. En zelfs de tacky-tech jokes om de verschillende talks aan elkaar te praten werden weer vakkundig van Twitter voorgelezen.

Why do JavaScript devs wear glasses?

They don’t C#

We hebben er weer van genoten! Met een goede dosis nieuwe inzichten gaan we het komende jaar tegemoet 🔥

Meer Natives Nieuws

Lees het in ons Online Magazine

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl