Skip naar content
digital natives
digital natives

Digitale toegankelijkheid en WCAG in 4 stappen

Digital Natives is expert in digitale toegankelijkheid volgens de WCAG-richtlijnen. Zo zorgen we dat ruim 4 miljoen Nederlanders met een beperking websites en platforms zo goed mogelijk kunnen ervaren.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid gaat over het optimaliseren van websites, apps, platforms en diensten zodat ze bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 26% van de Nederlandse bevolking een functionele beperking heeft die hun gebruik van het internet negatief kan beïnvloeden.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Steeds meer informatie, producten en diensten zijn alleen nog beschikbaar via het web. Helaas zijn deze websites en platforms niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking.

Gelukkig is er groeiende aandacht voor dit probleem, met internationale richtlijnen (WCAG) en verplichte wetgeving. Het verbeteren van de toegankelijkheid kan bovendien het bereik van jouw website of platform flink vergroten. Genoeg redenen om snel aan de slag te gaan!

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Door het World Wide Web Consortium (W3C) zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. Dit is een universele standaard die onder andere door overheden wordt aangehouden om toegankelijkheid te toetsen. De WCAG 2.2 beschrijft niveaus A, AA en AAA.

Niveau AA wordt momenteel aangehouden voor bedrijven en instellingen die verplicht toegankelijk moeten zijn. De richtlijnen zijn heel gedetailleerd.

Voldoe jij aan de European Accessibility Act voor 2025?

In Nederland zijn overheidsinstanties al verplicht om hun diensten digitaal toegankelijk te maken. De Europese Unie doet daar nog een schepje bovenop. Sinds Juni 2022 zijn ook veel commerciële bedrijven verplicht om toegankelijker te worden.

Wil je meer weten over de WCAG richtlijnen en de Europese wetgeving?

In 4 stappen jouw digitale toegankelijkheid verbeteren?

Stap 1: Kennis en verdieping

Het begint met het vergaren van kennis over het onderwerp. Om je op weg te helpen bieden wij een Workshop aan. In slechts enkele uren tijd leer je de basis van digitale toegankelijkheid.

Stap 2: Inventarisen website

Hoe toegankelijk ben je al en wat moet er nog gebeuren? Dit kan je laten onderzoeken door middel van een toegankelijkheidsscan. In deze scan onderzoeken we aan welke richtlijnen al wel en aan welke nog niet wordt voldaan.

Stap 3: Implementeren en testen

We verbeteren de toegankelijkheid van je platform stapsgewijs op het gebied van techniek en design. We werken toe naar jouw doel. Bijv. 'best effort' toegankelijk of WCAG certificatie.

Stap 4: Indienen toegankelijkheidsverklaring

Na het maken van de nodige aanpassingen kan de toegankelijkheidsverklaring worden ingediend op toegankelijkheidsverklaring.nl

Digital Natives is specialist in digitale toegankelijkheid op het web

Als web expert past Digital Natives al jarenlang de internationale WCAG toegankelijkheidsrichtlijnen toe in de ontwikkeling van platformen zoals voor de Gemeente Amsterdam waarvoor een 100% WCAG-score is behaald. Wij gaan graag aan de slag om jouw vraagstuk rondom digitale toegankelijkheid op te lossen.

Interesse? We nemen snel contact met je op

Lees meer over digitale toegankelijkheid in ons magazine

Gerelateerde artikelen in ons magazine

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl