Skip naar content

Digitale toegankelijkheid en WCAG in 4 stappen

Digital Natives is expert op het gebied van digitale toegankelijkheid volgens de WCAG richtlijnen. Hiermee zorgen we dat ruim 4 miljoen mensen in Nederland met een functionele beperking zo goed mogelijk een website of platform kunnen ervaren. Ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Het komt steeds vaker voor dat producten, diensten en belangrijke informatie alleen nog maar toegankelijk zijn via het web. De meeste bezoekers kunnen die informatie makkelijk bezoeken via hun laptop, tablet of mobiel. Echter is er een grote groep mensen met een functionele beperking zoals blind- slechtziendheid, doof- & slechthorendheid, laaggeletterdheid of een motorische beperking, die de informatie slechts deels meekrijgt. Vaak wordt te weinig rekening gehouden met deze doelgroepen bij het ontwerpen en programmeren van websites en platforms.

Inmiddels komt hier steeds meer aandacht voor: er zijn internationale richtlijnen (WCAG) die gehanteerd worden en er komt steeds meer wetgeving die richtlijnen verplicht stellen. Bijkomend voordeel is dat je het bereik van jouw website of platform flink kan vergroten door de toegankelijkheid te verbeteren. Genoeg redenen om er snel mee aan de slag te gaan.


Start met de Digitale Toegankelijkheid Scan

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Door het World Wide Web Consortium (W3C) zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. Dit is een universele standaard die onder andere door overheden wordt aangehouden om toegankelijkheid te toetsen. De WCAG 2.1 beschrijft niveaus A, AA en AAA. Niveau AA wordt momenteel aangehouden voor bedrijven en instellingen die verplicht toegankelijk moeten zijn.

Belangrijke thema’s binnen de richtlijnen

  • Hoog kleurcontrast
  • Leesbare typografie
  • Voorspelbaarheid in interface
  • Begrijpbare tekst en beeld
  • Leesbare code en content
  • Navigeren op meerdere manieren (via muis of screenreader en toetsenbord)
  • Gestructureerde, logische opmaak

De richtlijnen zijn heel gedetailleerd. Wil je meer weten over de richtlijnen? Lees hier meer

Samen met Digital Natives jouw digitale toegankelijkheid verbeteren in vier stappen?

Inventariseren van verbeterpunten

Om te beginnen gaan we vaststellen wat de huidige staat van toegankelijkheid is op jouw website. Digital Natives kan deze inventarisatie doen, maar in het geval van een certificeringstraject kan het handig zijn om een vooronderzoek te doen bij Stichting Accessibility. Aan de hand van deze inventarisatie stellen we een backlog op met werkbare verbeterpunten.

Aanpassingen maken aan de website

We verbeteren de website of het platform op basis van de eerder vastgestelde verbeterpunten. Afhankelijk van de gevonden problemen wordt dit gedaan door ons design/development team, door een extern team of in het geval van content-wijzigingen door het editorial team.

Testen en itereren

Wanneer we de verbeteringen hebben doorgevoerd gaan we deze uitgebreid testen. Deze tests lijken veel op de inventarisatie die we al hebben gedaan. Als we nog problemen tegenkomen lossen we ze meteen op.

Certificering richtlijnen WCAG

Om jezelf te certificeren laat je een zogeheten toegankelijkheidsinspectie uitvoeren door een hiertoe bevoegde partij (link naar lijst) op basis van de eisen en het niveau die er zijn gesteld. Ben je geslaagd? Dan wordt jouw website in het toegankelijkheidsregister opgenomen, krijg je een certificaat van het Waarmerk Drempelvrij en stel je zelf een toegankelijkheidsverklaring op die je op je website publiceert.

Digital Natives is specialist in digitale toegankelijkheid op het web

Als web expert past Digital Natives al jarenlang de internationale WCAG toegankelijkheidsrichtlijnen toe in de ontwikkeling van platformen zoals voor de Gemeente Amsterdam waarvoor een 100% WCAG-score is behaald. Wij gaan graag aan de slag om jouw vraagstuk rondom digitale toegankelijkheid op te lossen.

Verbeter met Digital Natives de toegankelijkheid van jouw website

Digital Natives biedt een Digitale Toegankelijkheid Scan aan waaruit helder wordt

  • Wat het huidige toegankelijkheidsniveau van een digitaal product of platform van jouw organisatie is.
  • Welke onderdelen verbetering behoeven.
  • Welke stappen er nodig zijn om digitaal toegankelijk te worden.
Doe de scan

Lees meer over digitale toegankelijkheid in ons magazine

Gerelateerde artikelen in ons magazine