Skip naar content
digital natives
digital natives

Een technisch kijkje onder de motorkap van stimuleringsfonds.nl

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ondersteunt makers in de hele sector, waaronder vormgeving, architectuur, digitale cultuur en alle mogelijke kruisverbanden hiertussen. Digital Natives ontwierp en ontwikkelde een geheel nieuwe website voor het fonds op basis van onderzoek en zet zich in voor de groei hiervan.

In deze blog gaan we dieper in op de technische aspecten van het ontwikkelen van de website. Welke keuzes hebben we gemaakt om de website zo in te richten dat het Stimuleringsfonds de content zo efficient mogelijk zelfstandig kan managen? Hoe hebben we het visueel aantrekkelijk gemaakt en toch de laadsnelheid van de website behouden? Onze lead front-end developer legt het jullie in Jip-en-Janneketaal uit.

Craft CMS

Voor het Stimuleringsfonds hebben we gekozen om te werken met Craft CMS. stimuleringsfonds.nl is een website die gedreven wordt door actuele content en informatie over verschillende subsidieregelingen. Het effectief en efficiënt kunnen beheren van deze contentstromen is daarom dan ook een must.

Craft voorziet standaard in een aantal belangrijke requirements zoals meertaligheid, flexibele content blokken, revisies en nog veel meer. De keuze voor Craft lag dan ook voor de hand.

Vue.js en Nuxt.js

Bij Digital Natives werken we, naast Craft, veel met Vue.js en Nuxt.js voor de front-end. Deze technieken zijn ook bij de ontwikkeling van stimuleringsfonds.nl toegepast. Het is een moderne, schaalbare manier van werken die ook in de toekomst ruimte laat voor het effectief doorvoeren van nieuwe wensen en verbeteringen aan het platform.

Static rendering

Om de snelheid van de site te bevorderen hebben we er samen voor gekozen om gebruik te maken van ‘static rendering’. Dit is een manier om pagina’s vóóraf al te genereren, zodat ze super snel aan de gebruiker getoond kunnen worden. In een traditionele ‘server side rendered’ opzet wordt een pagina pas gegenereerd wanneer iemand deze opvraagt in de browser. Daar gaat toch de nodige rekenkracht in zitten, waardoor het meestal nét iets langer duurt om de pagina op te bouwen.

Een bijkomstig voordeel van static rendering is dat de hosting van de front-end veel simpeler wordt. Omdat er geen pagina’s op de server gegenereerd hoeven te worden, kan dit bij een service als Netlify ondergebracht worden. Netlify zorgt er met hun Content Delivery Network technieken voor dat pagina’s over de hele wereld super snel beschikbaar zijn. Heel aantrekkelijk voor platformen die in meerdere landen opereren.

Web animaties

En last but not least hebben we een aantal animaties aan de site toegevoegd. Animaties zijn helaas een van de eerste onderdelen die vaak ‘sneuvelen’ ten faveure van de meer ‘praktische’ features, echter kunnen ze de site écht af maken en naar een hoger niveau tillen.

In het geval van stimuleringsfonds.nl hebben we gebruik gemaakt van een aantal svg animaties om het logo op speelse wijze met de content mee te laten bewegen wanneer je door de pagina scrollt. Een relatief klein detail, maar het zorgt ervoor dat het geheel samenkomt tot één vloeiende ervaring.

Bekijk de geheel vernieuwde site op www.stimuleringsfonds.nl

Meer weten over platform-tech?

Lees hier verder

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl