Skip naar content
digital natives
digital natives

Wat is nieuw in Craft CMS versie 4?

Het is geen geheim dat we bij Digital Natives fan zijn van Craft CMS: het is een gebruiksvriendelijk, betaalbaar CMS dat erg goed in te richten is naar specifieke wensen van een klant, maar dat ook out-of-the-box al heel goed werkt. Nu er een nieuwe major versie van het CMS uitgebracht is staan we graag even stil bij een aantal van de nieuwe features en verbeteringen. Hierbij een kleine selectie, want Craft CMS 4 zit tjokvol met nieuws.

1. Conditional fields

Craft CMS komt nu met ingebouwde conditional fields. Hiermee kunnen contentvelden wel of niet getoond worden in het CMS op basis van bepaalde voorwaarden, zoals de rollen en rechten van de ingelogde gebruiker. Een nuttige use-case hiervoor zou kunnen zijn om SEO-specifieke velden alleen te tonen als de gebruiker lid is van de groep ‘SEO experts’, of afbeeldingen alleen te laten beheren door een beeldredactie. Meer mogelijkheden om content managers te tonen wat voor hen specifiek relevant is: lekker bezig, Craft! Voorheen waren er al manieren om dit te doen via plugins, maar dat het nu in Craft CMS zelf geland is en doorontwikkeld wordt schept goede verwachtingen voor de toekomst.

2. Verbeterde digitale toegankelijkheid

Nog een waardevolle aanpassing in het CMS: het is vanaf versie 4 een stuk makkelijker voor mensen met een functionele beperking - en dat zijn er meer dan je denkt - om in het Craft CMS te werken. Onder andere de ondersteuning voor screen readers is er flink op vooruit gegaan. Want waarom zou digitale toegankelijkheid alleen voorbehouden zijn aan de bezoekers van een website?

3. Performanceverbeteringen

Wie werkt met een door ons ontwikkelde Craft CMS site heeft waarschijnlijk al te maken gehad met de Neo, Matrix en Supertable velden. Deze zetten we vaak in om een building blocks systeem in te richten, waarmee elke pagina opgebouwd kan worden uit een set flexibele contentblokken. Voorheen konden deze velden de werking van het CMS nog wel eens vertragen: het doorzoekbaar houden van vele in elkaar geneste velden kan een uitdaging vormen. In versie 4 heeft Craft CMS specifiek de performance van deze velden aanzienlijk verbeterd.

4. Transform filesystems

Craft CMS heeft al een tijd een krachtige feature genaamd image transforms. Hiermee worden automatisch afbeeldingen gegenereerd op verschillende formaten en in verschillende uitsnedes. Handig voor gebruik op verschillende apparaten - desktop, tablet, mobiel, high-res schermen - en het komt de snelheid ten goede: bij goed gebruik ervan hoeft niemand onnodig grote afbeeldingen te downloaden. Met de nieuwe transform filesystems komt hier nog een extra voordeel bij. De gegenereerde afbeeldingen kunnen nu op een andere plaats dan de originele afbeeldingen geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan Amazon S3 dat supersnel afbeeldingen aan bezoekers kan toesturen of een Content Delivery Network.

5. PHP 8

Craft 4 draait op de laatste versie van PHP, waarmee het weer een stuk toekomstbestendiger is geworden. Naast de nodige performanceverbeteringen geeft dit onze ontwikkelaars toegang tot nieuwe features van PHP waar we al een tijdje op hebben gewacht.

We zijn voor een aantal projecten al begonnen met het in gebruik nemen van Craft 4 en kijken er naar uit om met deze aanvullingen en verbeteringen nog mooiere producten te maken. Let’s go!

Meer weten over platform tech of digitoegankelijkheid?

Lees verder

digitaal vraagstuk?
bel +31 (020) 333 0880 of mail
naar hello@digitalnatives.nl